Paluu 1700-luvulle

Posted: elokuu 1, 2008 in Arjen ilot, Kulttuurin kentällä

Kävin kirjoittamisen lomassa kirkonmäellä katsomassa, miltä Porvoon tuomiokirkon entisöinti näytti. En ollut ainoa vieras, sillä uutiset kertoivat kirkossa käyneen heinäkuun aikana 18000 ihmistä. Olin aidosti hämmästynyt näkemästäni. Oletin, että kirkon seinämaalaukset olisivat vaurioituneet joko tulipalossa tai sammutustöissä, mutta siellä ne tervehtivät tulijaa entisellään, yksisarvinenkin tutulla paikallaan pylvään yläosassa.

Ilahtumiseeni ei liity uskonnollista motiivia, sillä olen vakaumukseltani agnostikko, mutta se ei estä minua nauttimasta arkkitehtuurisista aarteista, kuuluivatpa ne sitten minkä uskontokunnan tuotoksiin tahansa. Porvoon tuomiokirkon ulkoasu on tuttu lapsuudesta asti, kuten tuhansille muillekin koululaisille, jotka ovat muinoin piirtäneet Porvoon väriliiduilla.

Kirkon kunnostustöitä jatketaan yhä, lähiviikkojen tehtäviin kuuluu muun muassa paanukaton uudelleen tervaaminen, mutta sisätilojen entisöinti on loppusuoralla. Kirkkosali oli saanut uudet, modernit lamput, jotka oli sijoitettu parvien alle. Vanhat, keskikäytävää koristavat kattokruunut olivat ennallaan, ja niiden yläosaan oli lisätty pienet kullanväriset valaisimet. Uuden sprinklerijärjestelmän vuoksi puisten parvien alaosaa oli kevennetty, mikä näytti tosi hyvältä. Myös kirkonpenkkien väri oli vaihtunut, sillä penkit on nyt palautettu 1700-luvun kuosiin: ne ovat tummanvihreät. Kaiken kaikkiaan pieni kirkko on kaunis kuin koru, ja olen satavarma, että kun se vihitään käyttöön ensimmäisenä adventtina, kirkonmäki kuhisee väkeä, eivätkä kaikki halukkaat varmastikaan mahdu sisään.

Lisäys klo 11.40

Kaikki ei aina mene putkeen, vaikka olisi kuinka tärkeä juhlapäivä. Siitä kertoo arktisen koiran omistava ja valokuvausta harrastava —> päivänsankari. Tsekatkaa samalla sivuston oikeasta palkista, mistä kyseinen blogi EI kirjoita. Loistava tuoteseloste!

Ja täytyyhän tässä onnitella myös Hildaa ja Huldaa, joiden iki-ihana —> puoti täyttää vuoden. Käykääpä kurkistamassa kaksikon retroaarteita, ties vaikka löytäisitte itsellenne uuden, siis vanhan, kauniin astiaston.

Ja vielä yksi onniteltavien joukkoon: Medis Rovaniemeltä. Median moniottelija on nyt maistanut itsellistä yrittäjän elämää vuoden, ja vaikka kaikki ei olekaan vielä kohdallaan, pohjoisen poika aikoo jatkaa vakaasti valitsemallaan uralla. Hyvä niin.

Mainokset

Kommentointi on suljettu.