Irti vanhasta, tilaa uudelle

Posted: 17 toukokuun, 2008 in Arjen ilot, Vastarannan kiiski
Avainsanat:, , ,

Tunnustan avoimesti: olen tapojeni orja. Viimeksi tänä aamuna hymähtelin itselleni, miten uskollisesti toteutan koreografiani tuttujen rutiinien mukaan. Toisaalta juuri aamuisin selkäydinkäyttäytyminen on pistämätön piirre, koska osa aivoista saa vielä rauhassa kelailla yön unia kropan hoidellessa pakolliset kuviot kuin hyvin ohjelmoitu robotti.

Kulunut kevät on ollut itselleni poikkeuksellisen yllätyksellistä aikaa, ja olen joutunut useampaan kertaan kyseenalaistamaan ja arvioimaan uudelleen mielipiteeni, periaatteeni, tavoitteeni ja tapani. Samaan kategoriaan, joskin huomattavasti pienemmässä mittakaavassa, lasken myös muutokset lauma- ja merkkiuskollisuudessani.

Kun kännykkäni taannoin hajosi ja jouduin hankkimaan uuden, päätin vihdoin noudattaa kummipoikani usein toistamaa kehotusta ja valita iänikuisen Nokian sijaan Sony Ericssonin. Musiikkipuhelimena mainostetun W580i:n polveileva valikkosysteemi tuntui aluksi monimutkaisemmalta kuin kannettavani komennot, mutta nyt en luopuisi uudesta kännykästäni ikipäivinä. Mitä paremmin olen oppinut käyttämään SE-kapulaani, sitä kätevämmältä ja pätevämmältä se on tuntunut.

Nyt ounastelen, että uusi vaihtoehto päivitettyjen blogien seuraamisessa lyö mennen tullen laudalta aiemmin käyttämäni systeemin. Vedettyäni herneen nenääni Blogilista.fi:n uuden omistajatahon pöyristyttävästä toimintavasta, mitä tulee käyttöehtojen laatimiseen ja niistä tiedottamiseen, sekä ylipäänsä kyllästyneenä Sanoma-konsernin media-alalla harjoittamaan hegemoniaan päätin poistua Blogilistalta ja ryhtyä käyttämään Google-syötteenlukijaa. Tiedän, että tekstini kuulostaa vastahurahtaneen julistamiselta, mutta voihan planeettainvälinen viheliäinen guanokauppiaan irvikuva, kuten rakas kapteeni Haddock sanoisi — miten ihmeessä en ole hokannut tätä palvelua aiemmin?!

Jo parin päivän käyttö on saanut minut vakuuttuneeksi Google-syötteenlukijan erinomaisuudesta. Paitsi, että se näyttää selkeästi ja nopeasti, mitkä blogeista on päivitetty, voin myös järjestää suosikkiblogini erilaisiin kategorioihin samalla tavalla kuin olen tehnyt sen tässä blogini sivureunassa. Blogien lisäksi voin luetteloida myös muut kiinnostaviksi kokemani sivustot ja seurata yhdellä vilkaisulla, millä niistä on tapahtunut muutoksia. Ja minä olen vasta sisäistänyt syötteenlukijan aakkosista ne ensimmäiset kirjaimet. Kunhan ehdin perehtyä vielä pikanäppäimiin, saan systeemistä vieläkin kätevämmän. Mitä tästä opin? Tietenkin otsikkoon kätkeytyvän viisauden: jotta uudelle olisi tilaa, vanhasta on osattava luopua.

kommenttia
 1. Mariar sanoo:

  Hei.
  Syötteenlukijan listasta voi myös ”tehdä” pienen widgetin bloginsa sivupaneeliin, tosin aina unohdan mistä widgetin teko- ja säätösivulle pääsee. Sitä kun ei ole mitenkään erityisemmin korostettu, en olekaan kuukausiin päivittänyt lukijaani juuri siitä syystä…

 2. Viides rooli sanoo:

  Lisää apetta aivoille, ihanaa! Kiitos, Maria.

 3. Mariar sanoo:

  … siis readerin linkistä ”jaetut otsikkosi” löytyy…

 4. Celia sanoo:

  Suoraselkäistä toimintaa sinulta, kun elät niin kuin tahdot.

  Minäkin vetelin herneitä nenääni Blogilistan uusista säännöistä. Rupesin suunnittelemaan muita bloginseuraamistapojakin, mutta laiska on laiska, myös kapinoimisen suhteen. Niinpä harrastin hetkisen nenän kaivelua ja löysin itseni jälleen blogilistan tilaajien joukosta.

  Huomasin muuten, että blogisi marginaalissa on vielä linkki vanhaan lukittuun blogiini. Minut löytää uudesta osoitteesta. :)

 5. Viides rooli sanoo:

  Moi Celia, ei Blogilistalta poistuminen mitään erityistä ryhtiliikettä vaatinut, varsinkin, kun tarjolla on muitakin blogien päivitysten seuraamiseen tarkoitettuja menetelmiä.

  Kiitos, kun huomautit vanhentuneesta osoitteesta. Korjasin asian.