Kuka omistaa blogisi?

Posted: 12 toukokuun, 2008 in Vastarannan kiiski
Avainsanat:, ,

Porro Pörrö kysyy teknisten ongelmien kanssa yhä kamppailevan Blogilista:fi:n Jaiku-kanavalla, mitä tarkoittaa Käyttöehtojen kohta 4.8: ”Blogilista saa käyttää blogitekstejä mainonnassa? Muunneltuina?”

Siis mitä? Kysymys on sisällöltään niin häkellyttävä, että päätin lukea mainitun kohdan. Ja jumaliste, millaista tekstiä sieltä löytyy! Sanoma-konserni voi käyttöehtojen mukaan käyttää Blogilistalle rekisteröityneiden blogien sisältöä korvauksetta omissa tiedonvälitys-, pr- tai muussa liiketoimissaan. Ja kyllä, konserni voi — niin halutessaan — julkaista blogitekstejä uudelleen ja jopa muunneltuina. Siis haloo? Nyt lienee syytä keskustella jonkun, tai ehkä parinkin, lainoppineen kanssa ja pyytää asiasta selkokielinen selvitys.

Käyttöehdot kokonaisuudessaan löytyvät täältä. Alle olen kopioinut Porron Pörrön mainitseman kohdan:

”4.8 Palvelun sisältämän materiaalin tekijän-, teollis- ja muut suojatut oikeudet ovat Palveluntarjoajalla tai sen sopimuskumppaneilla. Käyttäjän toimittaman materiaalin tekijänoikeus säilyy Käyttäjällä edellyttäen, että Käyttäjälle voi voimassaolevan lainsäädännön perusteella syntyä tekijänoikeus kyseiseen materiaaliin. Palveluntarjoajalla on kuitenkin oikeus käyttää (ml. linkittää) ja julkaista uudelleen korvauksetta, muunneltuna tai alkuperäisessä muodossaan, Käyttäjän Palvelussa tai sen kautta julkistamaa aineistoa Palvelussa ja sen markkinoinnissa sekä Palveluntarjoajan ja sen kanssa kulloinkin samaan konserniin kuuluvien yritysten tiedonvälitys-, pr- tai muussa liiketoiminnassa. Palveluntarjoajalla on oikeus käyttää Palvelun sisältämää aineistoa edellä mainitussa laajuudessa myös esim. blogisisältöjä koskevien analyysien ja tilastojen laatimiseen.

Lisäys 13.5. klo 8.10
Hyvästi lista, tervetuloa lukijat! Olen toistaiseksi poistanut Viides rooli -blogini Blogilista.fi-listalta. Käyttöehdoista kirjoittavat myös Pintaliitoblogi, Vaiheinen, The Butt Ugly Weblog, SchizoBlog, Kervå ja Enimmäkseen Harmiton.

Lisäys 13.5. klo 13.45
Rullaavan dialogin ja kaikenlaisten fiktiiivisten tarinoiden ystävänä luin riemastuneena Ilun —> sepitelmän Blogilista.fi:n uudistuksen taustoista.

Lisäys 13.5. klo 17.35
Blogilista.fi:n käyttöehtoja on —> muutettu. Keskustelua käydään myös täällä.

kommenttia
 1. marja-leena sanoo:

  Kiitos huomatuksesta. Jos tämä asia ei muuteta, niin pitää irrota pois blogilistalta!

 2. haavetar sanoo:

  Minäkin kiitän ja Marja-Leenan tavoin liukenen listalta, mikäli asianlaita noin mullisti pysyy.

 3. Viides rooli sanoo:

  Hei Marja-Leena ja Haavetar, samaa mieltä: taitaa olla listalta poistumisen aika. Onneksi olen jo löytänyt teidät, joten tunnen entuudestaan reitin mieltäni ilahduttavien merkintöjenne äärelle :-D

 4. Maurelita sanoo:

  Voi hyvä tavaton ! Miten tuollainen ylipäätään on mahdollista ?! Äkkiä fb-ryhmä purnaamaan tuota vastaan ! =)

  Ei vais, mutta ihan tosissaan – olin jo hahmottelemassa varmaankin ainoaa (Mediksen ohella) positiivista postausta uudesta blogilistasta, mutta tuo syvyyspommi taisi torpedoida koko postauksen. EI HYVÄ.

  Harmittaisi kovasti lähteä pois blogilistalta, koska kuitenkin sen ansiosta olen tutustunut kotimaisiin blogiystäviini ja tunnen kuuluvani jonkinmoiseen virtuaaliin yhteisöön, mutta tuota ei voi mitenkään hyväksyä.

  Kunnon kansalaisliike pystyyn ?! Minne allekirjoitan protestin ??? Tätä ei saa jättää tähän, mutta listalta poisjäänti ei mielestäni ole se oikea ratkaisu – ainakaan minulle.

 5. Viides rooli sanoo:

  Moi Maurelita, kuten merkinnässäni kirjoitan, olen poistanut blogini toistaiseksi Blogilista.fi-listalta. Käyttöehtojen kohta 8.4 voi tietenkin olla kömmähdys, mutta en tosiasiassa usko sitä.

  Suuret suomalaiset mediakustantajat ovat pyrkineet hyvin voimallisesti saamaan aikaan sopimuksia, joissa kirjoittajilta, valokuvaajilta ja muilta median sisällön tekijöiltä vaaditaan kaikkien oikeuksien luovuttamista. Näen Blogilista.fi:n käyttöehdot oireellisena esimerkkinä siitä, kuinka ahnaasti megakonserneissa suhtaudutaan blogien tekijöiden tekijänoikeuksiin: kaikki meille ilmaiseksi, heti ja nyt! Me myymme isomman oikeudella kaman eteenpäin ja pidämme tietenkin voitot itse!

  Kärjistettyä? Tjaa, enpä tiedä…

 6. Maurelita sanoo:

  Se oli kömmähdys ja korjattu jo kun olin vasta menossa sinne meuhkaamaan :

  http://jaiku.com/channel/BlogilistaBeta/presence/34452347

  ”4.8 Palvelun sisältämän materiaalin tekijän-, teollis- ja muut suojatut oikeudet ovat Palveluntarjoajalla tai sen sopimuskumppaneilla. Käyttäjän toimittaman materiaalin tekijänoikeus säilyy Käyttäjällä edellyttäen, että Käyttäjälle voi voimassaolevan lainsäädännön perusteella syntyä tekijänoikeus kyseiseen materiaaliin.

  Palveluntarjoajalla on kuitenkin oikeus käyttää ja linkittää blogilistan kautta kertyvää dataa, tilastoja, analyysejä ja trendejä Palvelussa ja sen markkinoinnissa sekä Palveluntarjoajan ja sen kanssa kulloinkin samaan konserniin kuuluvien yritysten liiketoiminnassa. Palveluntarjoajan käyttö- tai julkaisuoikeus ei koske blogisisältöjä, muuten kuin linkitystarkoituksessa.”

  Uskoni blogilistaan oli horjua, mutta onneksi tämä moka vedettiin pois vikkelästi !

 7. ripsa sanoo:

  Kiitos tiedoista!

  Enpä ole juuri blogilistaa käyttänyt joten taidan lähteä sieltä.

  Maurelita, en usko että kyseessä on kömmähdys. Suuri yhtiö, eli Sanoma Oy, joka omistaa nyt blogilistan kokeilee kepillä jäätä. Palaavat asialle, jos ihmisiä tulee takaisin listalle.

 8. Viides rooli sanoo:

  Ollos hyvä vain, Ripsa. Eikös tiedon (ja hyvien vitsien) kierrättäminen ole yksi blogien pääperiaatteista? ;-) Aurinkoa sinne länsirannikolle!

 9. kirsih sanoo:

  Minä yritin poistaa blogini blogilistalta mutten osannut – missään ei lue sellaista kohtaa josta sieltä voisi itsensä ulostaakin?

 10. Viides rooli sanoo:

  Blogilista.fi:n sivuston aloitussivulla on vasemmassa reunassa Lukemista-otsikon alla kohta Ohjeita. Sieltä löytyy mm. neuvo, miten blogi poistetaan listalta.