Miksi?

Posted: huhtikuu 23, 2008 in Media
Avainsanat:,

Olen äimistellyt printtimediassa viime vuosina voimistunutta trendiä hyökätä lähiomaisensa menettäneiden kimppuun ja tivata kuoleman synnyttäneitä tuntoja. Mihin on kadonnut surua kohdanneiden kunnioitus? Miksi ihmisille ei enää sallita suruaikaa? Tätä ihmettelee myös Parnasson päätoimittaja Jarmo Papinniemi, joka kutsuu saaliin äärelle rynnänneitä kollegoita krokotiileiksi ja kysyy purevan kysymyksen: kenen etua palvelee Malagan onnettomuudessa kuolleen pikkutytön viimeisten sanojen levittäminen?

Median ja kriisityöntekijöiden roolista ja käyttäytymisestä käydään ärhäkkää keskustelua myös uusisuomi.fi:n sivustolla.

Mainokset
kommenttia
 1. Vaiheinen sanoo:

  Niinpä. Kun puhutaan paljon yhteiskunnan arvojen koventumisesta, niin samalla voidaan puhua myös siitä, että mediailmasto on raaistunut.

  Hienotunteisuus on hävinnyt tai kadonnut ja tilalle on tullut jonkinlainen julkinen ”empatia”, joka repii julkisuudessa auki kaiken minkä käsiinsä saa ja kietoo toimitusten rakentamaan tunnekehikkoon. Tilaa ja rauhaa media ei uhreille näytä juuri antavan.

  Lähes kaikella yritetään myydä, oli se sitten eettistä tai ei.

 2. Mette sanoo:

  Minua riipii joka kerran, kun jonkun hampaiden väliin työnnetään mikrofoni ja kysytään ”Miltä nyt tuntuu?” Erityisen paljon riipii, kun sitä kysytään jonkin ikävän asian yhteydessä, mutta jurppii sekin, kun mäkihyppääjältä tai vastaavalta kysellään. Kun ainoa oikea vastaus on ”Miltäs v-u luulisit tuntuvan?”

  Kun moisia kysymyksiä esitetään katastrofin kokeneilta, yritetäänkö saada aikaan oi niin kuvauksellinen itkunpurskahdus? Kannattaisi varoa. Jotkut trauma saa oksentamaan. Se ei ole kuvauksellista.

 3. Mette sanoo:

  Ja kiusaksi seuraava meemi:

  Säännöt ovat tälläiset:

  1. You have to nominate 5 blogs, which havent had awards before.
  Ojenna tunnustus viidelle blogille.
  2. Each of the blogs must have a purpose!
  Joilla on mielestäsi tarkoitus!
  3. The nominated blogs must make a link back to this page!
  Nimetyn tulee linkittää tänne.
  4. The logo from the award must be put on their blog and it must link back to this blog.
  Prenikan tulee näkyä blogissa ja siitä voi linkittää vaikkapa tänne: http://mettelehti.blogspot.com/

 4. Viides rooli sanoo:

  Moi Vaiheinen ja Mette,

  olen kuluneen vuoden aikana joutunut toimittajana muutaman kerran pohtimaan vakavasti toimeksiannon eettisyyttä, kun toimituksen päällikkötaso on henkilöhaastattelun varjolla halunnut saada haastateltavan kertomaan lehdessä tosiasiassa lähiomaisensa menetyksestä.

  Jos kyse on haastateltavan omasta halusta kertoa ja jakaa kokemuksiaan ja siten mahdollisesti auttaa muita vastaavassa tilanteessa olevia, en koe tilannetta vääränä, mutta lehden myynnin nimissä tapahtuvaa haastateltavan tietoista ohjailua puhumaan kohtaamastaan surusta tai muista itselleen vaikeista asioista en hyväksy.

  Se on johtanut käytännössä työtehtävistä kieltäytymiseen, mikä freelancerille merkitsee aina taloudellista tappiota. Mutta haluan yhä edelleen päivän päätteeksi katsoa itseäni peiliin ja todeta, että vastassa on parhaansa yrittänyt ja omien arvojensa mukaan elävä yksilö.

  Toivottavasti, Mette, et loukkaannu pahoin, kun en tällä kertaa jatka saamaani meemiä. Olen hyvin otettu, että blogillani on mielestäsi tarkoitus (ihmettelen toisinaan sitä itse), mutta noista prenikoista en niin piittaa.