Tulella leikkimistä

Posted: 27 maaliskuun, 2008 in Kulttuurin kentällä, Teatteri
Avainsanat:, , ,

Taas on aika kohottaa malja, tällä kertaa Thalialle ja hänen temppelilleen, sillä tänään vietetään Kansainvälisen teatteri-instituutin julistamaa Maailman Teatteripäivää. Juhlinnan perinteisiin kuuluvan julistuksen on tänä vuonna kirjoittanut kanadalainen ohjaaja, käsikirjoittaja ja näyttelijä Robert Lepage. Suomennos on Nina Jääskeläisen, Tinfo. Tsekatkaapa muuten herran kotisivut, ne on todella tyylikkäästi toteutettu.

Maailman teatteripäivän julistus 27.3.2008

Teatterin synnystä on olemassa monia teorioita. Itseäni eniten kiehtoo tämä taru:

Aikojen alussa, eräänä yönä, ryhmä ihmisiä oli kerääntynyt kallion suojaan, nuotion äärelle lämmittelemään ja tarinoimaan. Yhtäkkiä eräs heistä sai ajatuksen käyttää omaa varjokuvaansa elävöittääkseen kertomustaan. Liekkien valossa hän loihti hahmoja kallion seinämälle. Lumoutuneina muut tunnistivat seinälle heijastuvista hahmoista vahvan ja heikon, riistäjän ja sorretun, jumalan ja kuolevaisen.

Valonheittimet ovat korvanneet nuotion ja lavasteet kallioseinän. Ja – kaikella kunnioituksella puristeja kohtaan – kertomani tarina muistuttaa, että teknologia on alusti asti ollut osa teatteria. Tekniikkaa ei tulisi ajatella teatterissa uhkana vaan yhdistävänä tekijänä.

Teatteritaiteen säilyminen riippuu sen kyvystä uudistua ottamalla käyttöön uusia välineitä ja uutta ilmaisua. Sillä kuinka teatteri voisi tuoda esille aikansa ilmiöitä tai edistää ihmisten välistä ymmärrystä, jos se itse ei ole hengeltään avoin? Kuinka teatteri voisi väittää tarjoavansa ratkaisuja suvaitsemattomuuteen, syrjintään ja rasismiin, jos se itse käytännöissään torjuu kaiken yhteistyön ja integraation?

Voidakseen esittää maailman kaikessa sen monimuotoisuudessa on taiteilijan luotava uusia muotoja ja käsitteitä. Meidän on luotettava katsojan älykkyyteen, hänen kykyynsä erottaa ihmisyyden hahmo valon ja varjon loputtomassa leikissä.

Totta, tulella leikkimisessä piilee vaara, saatamme polttaa itsemme. Mutta se tarjoaa myös mahdollisuuden lumoutua ja valaistua.

kommenttia
  1. marja-leena sanoo:

    Hieno että Kanadan Robert Lepage tunnetaan suomessakin!

  2. Viides rooli sanoo:

    Hei Marja-Leena, en tiedä, kuinka hyvin Suomessa todella tunnetaan Lepagen työtä, ammattilaiset toki tietävät hänen ansionsa ja ovat nähneet hänen esityksiään, mutta epäilenpä, ettei suurella yleisöllä ole harmainta aavistustakaan, kuka tai millaisia teoksia tämä kanadalainen mestari on tehnyt.

  3. marja-leena sanoo:

    Voi, eihän kaikki kanadalaisetkaan tunne häntä! Moni ei käy teatterissa muuta kuin elokuvissa. Sääli.