Tervehdin sua, oi Apollon!

Posted: 20 maaliskuun, 2008 in Arjen ilot, Kulttuurin kentällä
Avainsanat:, ,

Tänään on kevätpäiväntasaus, hetki, jolloin Aurinko siirtyy taivaanpallon eteläiseltä puoliskolta pohjoiselle, kuten asia selitetään Ursan sivustolla. Huomenna päivä on jo himpun verran yötä pidempi. Ihanaa! En liene ainoa, jonka elämänilo ja -halu tuntuu kasvavan valon lisääntymisen myötä. Ja mitä enemmän ikää on kertynyt, sitä tärkeämmäksi Aries-pisteen merkitys on tullut.

Uusimmassa Yliopisto-lehdessä (3/2008) on kiinnostava juttu kesän ja talven lapsista. Toimittaja Aleksi Ahtolan kysymysten kohteena on mm. Helsingin yliopiston psykologian laitoksella tutkijana toimiva Niina Komsi, jolta Ahtola on halunnut tietää, miten syntymävuodenaika vaikuttaa lapsen kehitykseen ja luonteeseen.

Komsi ei kelpuuta vastauksensa aineksiksi astrologiaa, vaan lähestyy asiaa muun muassa elinolosuhteiden näkökulmasta. Yksi huomionarvoinen seikka on hänen mukaansa raskausajan vaikutus sikiöön. Paitsi äidin nauttimalla ravinnolla, myös liikunnalla sekä mielialalla on merkitystä. Komsin mukaan vuodenaika vaikuttaa varmasti odottajan tunnelmiin.

Itse olen syntynyt keskikesällä, aikana, jolloin valoa saadaan maksimimäärä. Kesälapsia väitetään iloisiksi toimijoiksi. Yleistäminen on tietenkin helppoa, joskin usein harhaanjohtavaa, mutta itseni kohdalla allekirjoitan väitteen. Mitä enemmän on tarjolla valoa ja kesän letkeyttä, sitä enemmän tunnun saavan ja myös kuplivan muille energiaa.

Ja mitä tekemistä kreikkalaisella jumalalla on tämän blogimerkinnän kanssa? Paljonkin, olihan Apollon valon jumala, muun muassa. Näiden sanojen myötä toivotan kaikille valoisia päiviä ja rauhallista pääsiäistä. Nauttikaa mämmistä, pashasta, lampaanviulusta, suklaamunista ja perjantain upeasta täysikuusta. Mistä tulikin mieleeni toinen valon jumala, Horus, ja hänen kaksi silmäänsä: aurinko ja kuu. Huomenna, pitkäperjantaina, ne molemmat loistavat apposen avoinna. Enne?

kommenttia
  1. Mette sanoo:

    Mitä on sanottava henkilölle, joka on syntynyt tasan tarkkaan syyspäiväntasauksena? Että silloin alkavat syysmyrskyt (kuten minulle on kerrottu)?

  2. Viides rooli sanoo:

    Moi Mette, minulla ei ole luonnetta tai persoonallisuutta määritteleviä sanoja syyspäiväntasauksena syntyneelle — mutta Richard Wisemanilla saattaisi olla. Hän on tehnyt yhdessä Jayanti Chotain kanssa tutkimuksen siitä, miten syntymäkuukausi vaikuttaa ihmisen kokemaan onnen tunteeseen.

    Vuonna 2005 julkistetun tutkimuksen mukaan toukokuussa syntyneet ovat oman kokemuksensa mukaan onnekkaimpia, kun taas marraskuussa syntyneet kokevat saaneensa heikot eväät elämään.

    Tuntemusta selitetään mm. melatoniinin eli ns. pimeähormonin määrän perusteella. Uskoi tuloksiin tai ei, tutkimus on kiinnostavaa luettavaa, ja se löytyy —> täältä.