Haaveita ja päämääriä

Posted: 4 maaliskuun, 2008 in Media, Rikasta arkea
Avainsanat:, ,

Blogistanissa kiertää haaveisiin ja niiden toteuttamisaikatauluun liittyvä haaste, joka mm. Tuiman ja Obeesian mielestä kuulostaa tulostoimintasuunnitelmalta. En vastaa haasteeseen, koska olen kirjoittanut samasta aiheesta — haaveista — uusimpaan —> Kotilääkäri-lehteen (nro 3/2008) jutun, jossa haastateltavina ovat aviopari Sikke Sumari ja Tony Ilmoni, elokuvaohjaaja Markku Pölönen sekä kansainvälisissä yrityksissä organisaation kehittämis- ja henkilöstöhallinnon johtotehtävissä yli 15 vuotta toiminut Micaela Aminoff. En aio tässä referoida juttua — lukekaa se lehdestä! — mutta nostan esiin kaksi pointtia, jotka koen tärkeinä ja joista olen haastateltavien kanssa tismalleen samaa mieltä.

Ensimmäinen repliikki on peräisin Sikke Sumarilta, jonka mukaan ”unelmaa voi elätellä loputtomiin, mutta jos unelma on aidosti tärkeä, se muuttuu päämääräksi”. Mitään ei tässä maailmassa saa kevyesti saati ilmaiseksi, ja myös haaveiden toteuttaminen vaatii työtä ja uhrauksia. Käytän tietoisesti näin vahvoja sanoja. Kuten Micaela Aminoff muistuttaa, valinnat merkitsevät aina luopumista, ”koska uudelle on luotava tilaa, kirjaimellisesti”. Usein muutos merkitsee käytännössä elintasosta tinkimistä tai saavutetuista eduista luopumista, mutta siihen ihmiset eivät ole valmiita. Siksi niin monet haaveet jäävätkin toteutumatta.

kommenttia
  1. Mariar sanoo:

    Niin, kenties haaveilu on eräänlaista joutilaisuutta ja itsensä viihdyttämistä. Joskus haaveilu tuntuu olevan itsetarkoitus, mutta sillä tavalla asiat eivät etene. Terveisin nimimerkki ”kokemusta on”.

  2. Viides rooli sanoo:

    Moi Maria, harrastan itsekin haaveilua, ja kieltämättä osa siitä on Jos olisin kuningas -tyyppistä ajattelua, eräänlaista mielikuvilla leikittelyä, millä ei koskaan ole toteutumisen mahdollisuuksia.

    Sitten on haaveita, joista kasvaa päämääriä, juuri kuten Sikke Sumari sanoo. Ne ovat niitä asioita, joiden eteen pitää tehdä töitä, nostaa kankkunsa sohvalta ja panna tuulemaan. Mutta ei sitä aina jaksa rehkiä, ei edes unelmiensa vuoksi. Silloin on parasta vain olla ja pallotella ajatuksilla. Joutilaisuudellakin on tärkeä merkityksensä.