Annankatu kylmänä talviaamuna

Posted: 2 maaliskuun, 2008 in Kirjallisuus, Kulttuurin kentällä, Musiikki
Avainsanat:, , , ,

On sunnuntai, mutta mieli askartelee jo tulevan viikon velvollisuuksien parissa. Kalenterini on täyttynyt tapaamisista, joista monet olen sopinut toimistollemme, Annankadulle. Vaikka silmäni tuijottavat näyttöpäätteelle syntyviä sanoja, näen myös toisen kuvan, Metson korttelia ympäröivät katutyömaat ja niistä johtuvan liikenteen sekamelskan. Milloin ihmeessä ne saavat Kampin kauppakeskuksen ympäristön kuntoon?

Miten paljon tienoo onkaan muuttunut ajoista, jolloin Magnus von Wright taltioi Annankadun maisemat —> maalaukseensa. Puutalot ovat hävinneet, eikä kaduilla näy heinäkuormia vetäviä hevosia saati kelkkaa työntäviä naisia. Tilalle ovat tulleet huoltoautot ja maasturit. (Minun on kyllä hiton vaikea ymmärtää, miksi Helsingissä tarvitaan katumaastureita. Sileää asvalttia kilometrikaupalla!) Myös paukkupakkaset ja korkeat lumikinokset taitavat olla pääkaupungin osalta ohi. Urbaani hallitsee ja ruraali on muisto jos sitäkään, kuten professori Arne Nevanlinna asian ilmaisee kirjassaan Harharetkiä Helsingissä (WSOY, 2001). Hän poimii Annankadun varrelta kohdan, joka on säilynyt lähes muuttumattomana läpi vuosikymmenten: Vanhan kirkon puiston varjoisine hiekkakäytävineen ja haalistuneine hautakivineen. ”Koskaan ei pysähtyneen puiston ja kiireisen kaupungin vastakohta ole ollut yhtä dramaattinen kuin nyt”, Nevanlinna kirjoittaa.

Kiirettä ja kuhinaa riittää Annankadulla tulevallakin viikolla. Keskiviikkona pyörähtää käyntiin akustisen musiikin Aito-klubi Mika Kaurismäen perustamassa kulttuuriravintola Bossassa. Luvassa on räväkkää huuliharppuilua ja loisteliasta laulua. Kaksi päivää myöhemmin eli perjantaina 7.3. katukäytävät täyttyvät taikoja tekevästä pikku- ja ehkä vähän isommastakin väestä, kun Annantalolla vietetään Lumouksen iltaa. Silloin Tammi julkistaa J.K. Rowlingin Harry Potter -kirjasarjan viimeisen suomennetun osan. Kustannusosakeyhtiö on varoittanut jo ennakkoon, että liikkeellä voi olla myös jästejä.

Kommentointi on suljettu.