Vihreä pilvi Helsingin taivaalla

Posted: helmikuu 20, 2008 in Arjen ilot, Kulttuurin kentällä
Avainsanat:, , ,

Ylihuomenna pääkaupunkiseudun asukkaita kohtaa surrealistinen näky: Ruoholahden taivaalle nousee vihreä pilvi. Kyseessä on englantilaisen Helen Evansin ja saksalaisen Heiko Hansenin (taiteilijapari HeHe) ympäristötaideteos, jonka tarkoituksena on herättää väki pohtimaan energiankulutuksensa määrää ja motiiveja.

Kaksikon mukaan energiankulutusta koskeva keskustelu kärsii gigantismista; siitä, että asiasta puhutaan aina globaalisella ja teollisella tasolla. Politiikan ja talouden mahtimiehet ja -naiset pallottelevat tuhansien tonnien päästökiintiöillä kuin kyseessä olisi hauska rantaleikki. Tosiasiassa kyse on meistä, tavallisista normikansalaisista, jotka pystymme omilla päätöksillämme vaikuttamaan paitsi energian kulutuksen määrään, myös päättäjien toimintaan, jos vain viitsisimme tehdä muutakin kuin tuijottaa tv-ruudun äärellä formulaa ja saippuasarjoja.

Tekijöiden mukaan Vihreä pilvi -teoksessa on myös ironinen taso: se estetisoi teollisen tuotannon ikonin ja pyrkii samalla kohdistamaan siihen yleisön kriittisen katseen. HeHen ilmestymisestä Helsinkiin saamme kiittää Pikseliähkyä, elektronisen taiteen ja alakulttuurien festivaalia, joka pyörähtää kahdeksannen kerran käyntiin maaliskuussa. Lisätietoa Vihreän pilven taustoista, tekijöistä ja tukijoista löytyy täältä ja täältä.

Mainokset
kommenttia
  1. Veera sanoo:

    Hei, me nähtiin tuo pilvi jo eilen illalla ja ihmeteltiin kovasti, mistä on kyse. Liekö olleet avoimet harjoitukset käynnissä?

  2. Viides rooli sanoo:

    Moi Veera, treenaamisesta oli varmaankin kyse, sillä tänään saamani lehdistötiedotteen mukaan HeHen teoksen virallinen ensi-ilta on 22.2. Laser-valon avulla valaistavan Salmisaaren voimalan höyrypilven pitäisi näyttäytyä vihreänä viikon ajan klo 17-22.