Elämä kuin puun lustot

Posted: 31 tammikuun, 2008 in Arjen ilot
Avainsanat:, ,

Elämää kuvataan usein viivana, jonka toisessa päässä on lapsuus, toisessa vanhuus. Mutta elämän voi nähdä myös spiraalin muotoisena, itseään alati toistavana kuviona. Näitä kierroksia kerääntyy elämän aikana monia, kuin puun runkoon lustoja. Spiraali auttaa ymmärtämään, miten meillä on mahdollisuus kohdata toisemme monta kertaa elämämme aikana.

Ajatus ei ole omani, vaan elämästä spiraalin kaltaisena ilmiönä on puhunut suuresti arvostamani näyttelijä-laulaja Eija Ahvo, jonka tapasin taannoin työn merkeissä. Minusta Ahvon esittämässä ajatuksessa on jotakin hyvin lohdullista, koska se antaa mahdollisuuden korjata menneisyydessä tehtyjä virheitä ja tarttua uudelleen johonkin asiaan ja käsitellä sitä nyt paremmin iän tuoman kokemuksen, ehkä rohkeudenkin myötä.

kommenttia
 1. Maurelita sanoo:

  Vuosirenkaissa on myos positiivinen ja rakentava konnotaatio; kaikki mita eletaan tulee vahvistamaan runkoa, jââ talteen ja on luettavana kelle osaa tulkita. Tarkea kasvuvaihe, hidasta mutta harkittua etenemista…

  Pidan myos kovasti mielikuvasta. Metsa symbolisoi muutenkin juuria ja alkuperaani minulle taalla suurkaupungin kulttuurikirjossa.

 2. marjaleena sanoo:

  Spiraali symboli onkin mahtava, hyvin vanha monen kulttuurien käyttämä. Labyrintit tulivat heti mieleen.

 3. Viides rooli sanoo:

  Moi Maurelita ja Marja-Leena, minuakin viehättää suuresti tuo vertaus puiden lustoihin. Eletty jää todellakin talteen, mutta jos virheitä sattuu — ja niitähän tekee jokainen — seuraavilla kierroksilla asiat voi korjata tai ainakin yrittää, jos tarvetta on.