Joulu kaikilla, niin elikoilla kuin ihmisilläkin

Posted: joulukuu 20, 2007 in Sanojen mahti
Avainsanat:, ,

Päivä alkaa olla pulkassa, vuosi lähes koossa. On aika silmäillä mennyttä ja pohtia hetki tulevaa. Joulurauha julistetaan Suomen Turussa vasta parin päivän päästä, mutta blogini suhteen otan varaslähdön ja lasken esiripun jo nyt. Ja mikä voisikaan olla tyylikkäämpi tapa poistua bittiavaruudesta kuin toivottaa rauhallista joulua ja onnekasta vuotta 2008 Aleksis Kiven sanoin? Katkelma on kansalliskirjailijamme pääteoksesta Seitsemän veljestä. Oheen kopioimani teksti on vuoden 1943 näköispainoksesta (Otava 1993, ss. 131-132), jota koristaa Marcus Collinin oivaltava kuvitus.

”On joulu-ilta. Ilma on suoja, harmaat pilvet peittää taivaan ja vasta tullut lumi peittää vuoret ja laaksot. Kuuluu metsästä hiljainen kohina, teeri illastaa urpuisessa koivussa, tilhiparvi punoittavassa pihlajassa, ja harakka, männistön kärkäs neito, kantelee varpuja vastaisen pesänsä perusteeksi. Niin mökissä kuin komeassa kartanossa on iloa ja rauhaa, niinmyös veljesten pirtissä Impivaaran aholla. Ulkopuolella sen ovea näet olkikuorman, jonka Valko on vetänyt Viertolan kartanosta joulun kunnioiksi pirtin laattialle. Ei tainneet veljekset täälläkään unohtaa jouluolkien kahinata, joka oli ihanin muistonsa lapsuuden ajoista.

Mutta pirtistä kuuluu löylyn kohina kiukaan kuumilta kiviltä ja pehmeitten vihtojen hutkina. Ottavat nyt veljekset ankaran joulukylvyn. Ja koska viimein polttavan helteinen löylytys oli päätetty, astuivat he alas, pukivat päällensä ja istuivat levähtämään palkeille, jotka rahien verosta olivat asetetut pitkin seiniä. Siinä he istuivat, puhallellen ja vuodattaen hikeä. Loimottava päre valaisi huonetta; Valko hinkalossaan rouskutteli kauroja, koska oli muistettu hänenkin jouluansa; torkkuen ja haukoitellen istui orrellansa kukko; Killi ja Kiiski, leu´at käpälillään, makasivat lähellä uunia, ja Juhanin polvilla kehräili entinen Jukolan vanha, vesiharmaa kissa.

Rupesivat viimein Timo ja Simeoni rakentelemaan ehtoollista; mutta muut nostelivat lyhteitä sisään. Aukaisivat he siteet, levittelivät oljet permannolle noin korttelin paksulta, mutta paksummalta parvelle vielä, jossa he tavallisesti viettivät iltansa ja yönsä. — Valmis vihdoin oli ehtoollinen: seitsemän reikäleipää, kaksi tammipöytyrillistä höyryävää karhun-lihaa ja kiulullinen olutta seisoi pöydällä. Itse olivat he keittäneet oluensa, muistain tarkasti äitinsä menetystä tämän juoman panossa. Mutta olivatpa sen laittaneet väkevämmäksi tavallista talonpojan olutta. Mustanpunaisena kuohui se kiulussa; ja jos kannullisen sitä nielaisit, tunsitpa hieman huimausta aivossas. — Mutta pöydässä istuivat he jo kaikki, nauttien lihaa ja leipää ja kiulusta vaahtoavaa olutta.

AAPO. Onpa tässä runsaastikin pinottu etehemme einettä.

JUHANI. Syödään ja juodaan, pojat, sillä nyt on meillä joulu, joulu kaikilla, niin elikoilla kuin ihmisilläkin. Valeleppas, Timo-veikkoseni, oluella Valko-raiskan kaurakasaa tuolla soimessa. — Kas niin! olkoon menneeksi tuoppi kumminkin. Tänä iltana ei yhtään kitsautta, vaan kaikki saakoot, niin hepo, koira ja kissa kuin Jukolan iloiset veljekset. Kukko maatkoon rauhassa ja periköön osansa huomenna. Tuossa heille, Killi ja Kiiski, huikea kimpale karhun koivesta, ja tuossa sinulle, kissa-rukka. Mutta ensin kättä, sinä killisilmä!”

Mainokset
kommenttia
 1. SusuPetal sanoo:

  Mukavaa joulun aikaa sinullekin, Viides rooli!

 2. marjaleena sanoo:

  Kiitos kivasta katkelmasta Kiven kirjasta (uhh, tulipa kkk sanoja, aivan vahingossa!). Rauhallista joulun aikaa Sinullekin ja tavataan taas uudessa vuodessa!

 3. Terve! kiitos kivoista jutuista pitkin vuotta. Joulupurrrrvehdys kaikille löytyy linkistä jos klikkaat!

 4. Anna sanoo:

  Erinomainen tunnelma täällä teikäläisen tontilla taasen.

  Joulurauhaa!
  t. Texasin-tontut

 5. Toihdimme toivottaa rauhan joulua ja vuotta 2008!

  Palaamme lukemaan ja katsomaan kunhan hankkeelta tokenemme. Voikaatte hyvin!

  Terveisin Timbuktun Dee & koirut

 6. Joululaulu sanoo:

  hyvää joulua 2010!