Vapaus on korvien välissä

Posted: 21 marraskuun, 2007 in Teatteri
Avainsanat:, , ,

Julistin marraskuun alussa, että loppukuusta lähtien kännykkäni sulkeutuu keskiviikkoisin klo 21. Syynä on tänään TV2:ssa käynnistyvä tv-sarja Karjalan kunnailla, josta olen saanut nähdä ennakkoon hiukan maistiaisia. Kuvitteelliseen Miikkulan kylään sijoittuva tarina lennättää ruutuun komean joukon eturivin näyttelijöitämme, jotka ohjaaja Markku Pölösen käsissä lähtevät suorastaan lentoon. Kidutusten, sarjamurhaajien, rikosetsivien ja ruumiinavauksien sijaan tarjolla on nautittava kurkistus suomalaisten sielunelämään, lempeää huumoria, hellyttävää naivismia ja ikuinen Itä-Suomen kesä.

Sarjan yksi päähenkilöistä on kylän opettajatar ja kuoronjohtaja, jota näyttelee suosikkinäyttelijöihini lukeutuva Maria Sid. Hänen tulkintansa Uno Cygnaeuksen vaimosta Reko Lundánin viimeiseksi ohjaukseksi jääneessä —> Den dansande prästen Svenska Teaternissa oli ihanan energinen ja valloittava. Juuri siinä piilee Sidin voima: ilossa ja palossa, jotka ryydittävät hänen roolejaan herkullisella tavalla.

Eikä hän pelkää räiskyä saati sanoa mielipiteitään julki siviilissäkään. Osin se saattaa johtua siitä, että Sid on omien sanojensa mukaan saanut pojan kasvatuksen. ”Siksi en aluksi edes käsittänyt, että naisia kohdellaan eri tavalla kuin miehiä.” Hän uskoo lujasti, että vapaus on korvien välissä, eikä sitä kukaan ulkopuolinen voi viedä. ”Elämä on liian lyhyt siihen, että vain hyssyttelemme ja hiivimme toistemme ohi. Mutta Suomessa avoimuus on rangaistava rikos, samoin uteliaisuus, vaikka molemmat ovat ihmistä eteenpäin vieviä voimia!”

Olen lisännyt Sidistä tekemäni jutun Juttuarkistoon. Minusta hänen ajatuksensa ovat kiinnostavia, puhuttelevia ja elämänkokemuksen kirkastamia, ehdottomasti lukemisen arvoisia. Aiemmin tänä vuonna Teatteri-lehdessä julkaistu Donna Vapaa löytyy —> täältä.

Lisäys 23.11. klo 13

Karjalan kunnailla -sarjan jaksot voi katsoa netistä Yleisradion —> Areenassa. Tämä tiedoksi eritoten ulkomailla asuville suomalaisille — kannattaa sukeltaa Pölösen loihtimaan ihanaan pohjoiskarjalaiseen maailmaan.

kommenttia
  1. Stello sanoo:

    Kiitos linkistä. Yleisestä perisynkkyydestään huolimatta siinä oli omat hauskat kohtansa, ja tulee varmaan seurattua netitse loputkin jaksot, jos muistan.

  2. viivi sanoo:

    Todella ihana sarja. Minunkin suokikki näyttelijä on Maria Sid :) ja siksi aloin sarjaa katsomaan ja se tempaisikin paloihinsa oikein kunnolla..

  3. Viides rooli sanoo:

    Tervehdys Viivi, Sid on kieltämättä hurmaava roolissaan, mutta sarjaa seurattuani on pakko sanoa, että kyllä koko kaarti näyttelee suurella sydämellä. Olen antanut itselleni kertoa, että sarjaa kuvataan lisää ensi kesänä, joten jatkoa Miikkulan kylän tapahtumille on luvassa…