Kotona lainassa

Posted: syyskuu 14, 2007 in Kirjallisuus
Avainsanat:,

Luen parhaillaan Helena Anhavan kirjaa, jossa hän sukeltaa menneisyyteensä ja tuo sieltä lukijalle lahjaksi elävästi ja ajoittain jopa hämmästyttävän tarkasti piirrettyjä tuokiokuvia. Jo kirjan nimi on viehko ja monimerkityksellinen: Toimita talosi (Otava, 2006). Anhava kertoo nimen tulevan isänsä usein käyttämästä ilmaisusta, jonka alkuperä löytyy Raamatusta. Profeetta Jesaja ennusti Hiskialle kuolemaa ja käski tämän toimittaa talonsa.

Kuten Anhava selittää, käskyn voi tulkita koskemaan aineellisen omaisuuden tai henkisen taakan selvittämistä. Sitä kirjailija nyt tavallaan tekee, käy läpi mennyttä ja selvittää välejään eletyn elämän ja maailman kanssa. Palaan kirjan tunnelmiin ja synnyttämiin aatoksiin vielä myöhemmin blogissani — olen lukenut vasta kolmanneksen — mutta tänään Anhava nivoi minut, tosin tietämättään, osaksi kirjaansa.

Sodan jälkeen, 1940-luvun lopulla neiti Pohjanpää työskenteli kirjastotutkintoa varten harjoittelijana Ylioppilaskunnan kirjastossa. Kirjaston kerrosten välillä toimi hidas ja koliseva hissi, joka kuljetti yläkerroksiin lainaustoiveita sisältäviä lappusia, ja alas palasi toiveiden täyttymys: kirjapinot. ”Usein tuli hyvä olo kun kirjat olivat ”kotona” ja järjestyksessä, sinänsä hassu tunne, lainassahan niitten pitäisi olla kirjaston funktion mukaan”, Anhava kirjoittaa.

En voi olla hymähtämättä. Käsissäni on kirjaston kappale, jota olen odottanut useita viikkoja ja jonka joudun palauttamaan nopeutetussa aikataulussa, Anhavalla kun riittää uskollisia lukijoita. Varauslistan mukaan vie vielä viikkoja, ennen kuin kirja saa vihdoin levätä kotona.

Mainokset

Kommentointi on suljettu.