Varjossa täältä ikuisuuteen

Posted: 3 syyskuun, 2007 in Kirjallisuus, Media
Avainsanat:, ,

Eilen tuli kuluneeksi 200 vuotta Fredrika Runebergin syntymästä. FST5 lähetti kiinnostavan dokumentin, Henrik Thorsonin toimittaman Runoilijan varjossa, jossa mm. Merete Mazzarella, Märta Tikkanen ja Agneta Rahikainen kertoivat näkemyksistään sekä siitä, miten Fredrika Runeberg on vaikuttanut heidän omaan ajatus- ja aatemaailmaansa. (Ohjelma esitetään uusintana huomenna 4.9. klo 19.)

Dokumentin kiehtovimpiin hetkiin kuuluivat katkelmat, joissa jo edesmennyt kirjallisuudentutkija Karin Allardt Ekelund kertoi Fredrikasta, tämän elämästä, persoonasta ja periaatteista. Ohjelma osoitti, miten toisenlainen oli kirjallisesti lahjakkaan naisen asema vielä parisataa vuotta sitten. Siitä muistuttaa myös Porvoossa Näsinmäen hautausmaalla sijaitseva, Fredrikan puolisolle Johan Ludvigille pystytetty komea muistomerkki, jossa vaimon paikka on kirjaimellisesti poissa silmistä, hautaobeliskin takapuolella. Olen käynyt paikalla useasti, ja joka kerta Fredrikan kohtalo sapettaa minua. Siellä hän on: kansallisrunoilijan varjossa täältä ikuisuuteen.

kommenttia
  1. Viides rooli sanoo:

    Hei Marja-Leena, tässä sinulle pari linkkiä –> Gutenberg-projektin sivustolle, josta löydät Wikipedian koostetta huomattavasti syvällisemmän artikkelin –> Fredrika Runebergista sekä hänen teoksensa Rouva Boije ja hänen tyttärensä. Lukuiloa!

  2. marjaleena sanoo:

    Niinhän on ollut kaikkien naiskirjailijoin ja taiteilijoin kohtalo vuosisatoihin, varsinkin jos puoliso on sama. Sääli. Mutta ainakin tänä päivänä tunnetaan paremmin. Ja onhan naisten asema onneksi parantunut. Mielenkiintoista oli lukea hänestä wikipediasta, oppia taas vähän suomen kulttuurihistoria, kiitos, viidesrooli!