Nenät vereen ja kallot halki

Posted: 10 elokuun, 2007 in Viistoa kamaa
Avainsanat:, , ,

Kannuvalimon Visa muisteli kimppabloginsa tekijätrion taannoista lupausta kirjoittaa perjantaisin meille blogivieraille jotakin kevyttä. Tosin tänään tarjolla oli hiukan raskaampaa tykistötulta – elintarvikkeiden hintojen nousu, ylisuuret asuntolainat ja noususuhdanteen talttuminen – mutta ehkäpä jo ensi viikolla saamme nauttia herrojen hilpeistä ja helmeilevistä piirroista.

Johtuuko perjantaista vai siitä, että helle on syönyt toimintakykyni ja siinä sivussa massiivisen osan aivoistanikin, mutta minäkin päätin heittäytyä herra Nurmen & Co:n noudattamalle linjalle. Kepeän viikonloppumerkinnän tekemisessä olen turvautunut wanhaan Williamiin.

Niin arvostettu kuin Shakespeare onkin maailman kirjallisuudessa, hänen todellista luonnettaan ei Suomessa vieläkään oikein ymmärretä. Hänen teksteihinsä on näillä leveysasteilla aina liittynyt jokin glamourmainen ihailu: jaloa, ylevää, klassista, puhdasta… Epäilemättä William Shakespeare oli nero, mutta tosiasiassa villi juoppo, kuten Voltairella oli tapana luonnehtia renessanssin suurta kirjailijaa. Ja hänen teoksensa ovat sen mukaisia, täynnä rellestystä ja kaksimielisiä juttuja.

Olen joskus saanut haltuuni Hamletista tehdyn englanninkielisen lyhennelmän, jossa kieltämättä kiteytyy Shakespearen näytelmien armoton action-puoli. Lyhennelmän kieli on modernisoitu 2000-luvun henkeen. Olen avannut uuden Viistoa kamaa -nimisen alasivuston, se löytyy sekä blogini yläosasta että oikeasta laidasta. Sinne aion kerätä aineistoa, jolle en anna minkään valtakunnan laatutakuuta, päinvastoin. Näiden juttujen ymmärtämiseen vaaditaan vino huumorintaju. Sieltä löytyy nyt myös erilainen, f***-sukupolven Hamlet.

kommenttia
 1. Viides rooli sanoo:

  Terve Visa, itse asiassa merkintäsi nauratti minua ihan hirveästi sen jälkeen, kun luin sen jälkikirjoituksesi. Jep jep, että ihan näin kevyillä panoksilla tänä perjantaina. Mutta tämän kommenttilisäyksen myötä hymyni hyytyi ja taidankin supistaa viikonloppuriennot minimiin ja ryhtyä sen sijaan vakavasti tutkailemaan tilejäni ja syksyn työsuunnitelmaa; sen verran vahvasti toit huomioinesi mieleen 1990-luvun alun.

 2. Visa sanoo:

  Ajattelin keventää raskasta ajatustani kevyellä heitolla. Eihän näitä meikäläisen aivoilla…
  Niin tai näin, juuri tänään oli paniikki kaikissa pörsseissä USA:n vetämänä. Helsinki laski 3 ja risat prosenttia.
  Jos olisi sijoituksia, myisin…
  – Mutta, ensi viikolla uudet kujeet. TP:kin palaa taas saaristosta.

 3. marja-leena sanoo:

  f***-sukupolven Hamlet samalla herättää hilpeyttä ja samalla on erinomainen komentti monesta nykyajan Hollywood elokuvista jossa joka toinen sana tuntuu olevan juuri f***. Aivan älytönta.

  Muuten huomasin kauniin uuden hallametsä kuvasi – kylläpä se viilentää helteessä!

 4. Viides rooli sanoo:

  Olet oikeassa, Marja-Leena, karmeaa kieltähän tuo on, mutta lopulta f***-sanan idioottimainen toistaminen alkaa naurattaa.

  Bannerikuvan vaihtaminen oli harkittu teko, halusin todellakin tämän helteen keskellä blogiini kuvan, jota katsoessa talven kylmät viimat muistuvat mieleen. Se on hauska myös siksi, että varsinkin nuo takana olevat puut näyttävät ikään kuin pehmeiltä villamöykyiltä.