Törkeät autoilijat

Posted: elokuu 7, 2007 in Mietteitä
Avainsanat:, , ,

Mistä ihmeestä osa autoilijoista on saanut päähänsä, etteivät liikennesäännöt koske heitä? Puhun nyt humalassa ajavista, punaisia päin kaasuttavista, jalkakäytäville parkkeeraavista suomalaisista. Tuorein esimerkki autoilijan pöyristyttävästä käytöksestä löytyy Tuiman blogista: hänen lapsensa joutui pyöräonnettomuuteen ja käsi murtui. Mitä teki polkupyörän kanssa kolaroinut aikuinen autoilija? Hän poistui paikalta yhteystietojaan antamatta eikä edes vaivautunut tarkistamaan, oliko lapsi kunnossa.

Miten törkeää! Kuten Tuimalle osoittamassani kommentissa kirjoitin, nyt tekisi mieli ottaa Juicen riimi käyttöön ja soveltaa sitä edesvastuuttomaan autoilijaan – viedä saunan taa ja lopettaa.

Mainokset
kommenttia
 1. Viides rooli sanoo:

  Suuttumukseni sai lisäkierroksia siksi, että aikuisen autoilijan vastapelurina oli lapsi. Tiedän tapauksia, joissa lapset ovat nopeasti sanoneet, ettei käynyt kuinkaan, koska he ovat pelänneet olevansa syypäitä onnettomuuteen.

  Meidän aikuisten velvollisuutena on huolehtia onnettomuustilanteissa lapsista, omista ja muiden, välittämättä siitä, kuka on syypää. Minusta on kuvaavaa, ettei autoilija ottanut yhteyttä lapsen vanhempiin. Se kertoo tietynlaisesta välinpitämättömyydestä ja vastuun pakoilusta, ja siihen viittaan merkinnässäni.

  Minua aidosti sapettaa selvästi lisääntynyt piittaamattomuus liikenteessä. Auto on pahimmillaan tappokone, kun vastassa ovat jalankulkijat ja pyöräilijät – he, joita ei yhteentörmäystilanteissa suojaa minkäänlainen metallikuori.

 2. Tuima sanoo:

  Sen verran kai kuski oli kysynyt kävikö mitenkään. Kun päälle päin ei näkynyt mitään, kuski vain häipyi numeroaan jättämättä ja varmistamatta sitä, että lapsi todella pääsee kotiinsa omin avuin. Eli vastuu muista ei kaikilla autoilijoilla ole oikein kunnossa niin kuin sinunkin kirjoituksesi esimerkit osoittavat. Mutta pitää muistaa, että vastuullisiakin on, onneksi varmasti suurin osa.

 3. Tuima sanoo:

  Lapsi taisi sanoa jotain tuollaista. Hän ei myöskään antanut omia tietojaan, mutta soitti kotiin, jolloin aikuinen olisi voinut neuvotella toisen aikuisen kanssa tilanteesta. Se, että kuski häipyi kun lapsi pystyi itse soittamaan on hölmöä ja käsittämätöntä. Jos hän olisi jäänyt paikalle ja puhunut meille, ei meidän ehkä olisi tarvinnut ilmoittaa asiasta edes poliisille.

 4. Viides rooli sanoo:

  Yhdysvalloissa tuollainen paikalta hiljaa häipyminen voisi olla selitettävissä sillä, että autoilija olisi pelännyt omaisten mittavia korvausvaatimuksia. Mutta Suomessa? Tuntui pahalta lukea blogistasi, ettei aikuinen piittaa sen vertaa lapsen terveydestä, että ilmoittaisi kolarista vanhemmille.

 5. […] sisään tuumaillut Tuima Pohdimme autoilijoita ja Hetkiä ja senttejä – jutuissaan, Viides rooli Törkeät autoilijat -jutussaan, Obeesian sydän Pois tieltä risut, mummat ja männynkävyt -jutussaan ja Kuvauksia by […]