Reissaamisen riemua

Posted: 20 heinäkuun, 2007 in Arjen ilot, Matkakuumetta
Avainsanat:, , ,

Päätimme kummipoikani äidin kanssa viettää Turistina Tampereella -päivän. Enpä olisi etukäteen arvannut, miten rattoisa rundi synnyinkaupungissani kiertelystä kehkeytyisi. Aitojen matkailijoiden tapaan taltioimme toisiamme nähtävyyksien äärellä tyyliin minä ja muumipatsas, sinä ja Metson portaat, minä ja Kevät-suihkukaivoveistos (tämä on muuten yksi suosikkipatsaistani, terveisiä vain Tuimalle!), sinä ja Verkarannan näyttelyn huopahemmot, minä ja Pyynikin näkötornin kahvilan herrrrrrrrrrkulliset munkit, sinä ja Konttorin tyhjäksi juotu mallasjuomalasi…

Ei, te ette koskaan tule näkemään niitä alkuperäisiä valokuvia, sen verran itsekritiikkiä pitää sentään blogissakin harjoittaa.

Yksi kohteistamme oli Tampereen Taidemuseo, jonka Luovuuden rakentajatnäyttely teki voimakkaan vaikutuksen meihin molempiin. Näyttely on osa Tampereen Kiina-teemavuotta, ja se on yleisölle avoinna 30.9. saakka. Kehotan tutustumaan teoksiin infotiskistä jaettavan näyttelykatalogin kanssa, sillä ilman taustakartoitusta ja kiinalaisten merkkien suomennosta osa teoksista ei avaudu länsimaisen kulttuurin keskellä eläneelle katsojalle, näin väitän.

Näyttely myös muistutti, jälleen kerran, miten vaikeaa on toimia taiteilijana maassa, jossa mielipiteen ilmaisu on tarkoin rajattua. Osa taiteilijoista on passitettu vankilaan tehtyään teoksen/performanssin, joka omasta mielestäni oli lähinnä kiinnostava. Mitään vaarallista en niissä nähnyt – mutta minä olenkin varttunut vapaassa Suomessa, jossa valtaapitäviä ja yhteiskunnan olosuhteita saa kritisoida ilman sanktion pelkoa.

Ihastuin täysin myös toisen näyttelyn antiin. Käsi- ja taideteollisuuskeskus Verkarannassa on avoinna 12.8. asti Väreitä-näyttely, jossa on esillä mm. Leena ja Petri Törmäsen, Katja Sandbergin, Teemu Luodon ja Heli Tulimetsän teoksia. Ken piipahtaa tässä kaupungin säästämässä (Luojan kiitos!) vanhassa tiilirakennuksessa, vilkaiskoon ikkunasta ulos. Editse virtaava Tammerkoski on huikea näky.

Lopuksi vinkkaan parista pirteästä blogista. Nuori kollegani, Turun seudulla työskentelevä Kirsi Haapala, on aloitteleva yrittäjä ja pähkäilee Mediksen tavoin media-alan ja oman työllistymisensä näkymiä. Olen lisännyt blogilistaani myös Maaritin, joka raportoi jo lähes vuoden kestäneestä matkastaan. Upeita kuvia, hauskoja yksityiskohtia. Mukana seikkailuissa myös Katja. Miksi löysin tämän hienon reissublogin vasta nyt?!

kommenttia
 1. marja-leena sanoo:

  Kiitos hauskasta lukemisesta turistipäivästäsi! Joskus on mukava aivan omassa kaupungissa olla turistina ja tutustua tuntemattomiin nurkkiin siellä ja täällä. Sitten nukkua taas omassa sängyssäkin reissun jälkeen. Jatkuvaa iloista kesää vain!

  Muuten, tuo Väreitä-näyttely kuulostaa hieman samalle kuin Päivi Hintsasen järjestämä, joka alkoi kiertelyn Jyväskylässä. http://coloria.blogspot.com/

 2. Viides rooli sanoo:

  Hei Marja-Leena, Verkarannan näyttely on voinut hyvinkin olla aiemmin esillä myös muissa kaupungeissa, sillä Pirkanmaan käsi- ja taideteollisuus ry (jonka alaisuudessa Verkaranta toimii) on osa Taito Groupia. Ehkä tunnetkin sen sivut? http://www.taitogroup.fi/default.asp

 3. Hulvattomia huopahemmoja ! Kiva kun linkitit.

  =)

 4. Viides rooli sanoo:

  Tsau Maurelita, minulla on tuollainen kettu viinipulloa vahtimassa ja viilentämässä, ja hyvin toimii! Vapaa-aikoinaan se koristaa keittiötä sympaattisella olemuksellaan.