Rohkeuden lähettiläät

Posted: kesäkuu 13, 2007 in Kulttuurin kentällä, Teatteri

Onko ihmiselle annettu vapaus tehdä itsestään se, joka haluaa olla? Vaihtaa uskontoa, kotimaata, sukupuolta, muuttaa muotoaan yhä uudelleen, niin kuin ankerias? Kysymyksillä on kuninkaalliset juuret, olen nimittäin lukenut Peter Englundin kirjoittamaa elämäkertaa Kuningatar Kristiina (WSOY). En voi enkä halua vielä arvioida kirjaa, sillä olen edennyt vasta puoliväliin. Lukukokemuksen taustalla kangastelee myös toinen teksti, Laura Ruohosen kirjoittama näytelmä Kuningatar K, josta pidän todella paljon.

”Vuosituhannesta toiseen äidit opettavat tyttärilleen ja tyttäret taas omille tyttärilleen, kuinka palloa heitetään ohi maalin. Miksi? Kun yhtä hyvin voisi katsoa isästä mallia ja tähdätä kovaa ja kauas ja keskelle.”

Repliikki on paljastava. Tässä meillä on Isä Euroopan suurimman sotilasmahdin hallitsijan ja puolihullun kaunottaren tytär, josta kasvatetaan hallitsijaa koko Euroopalle. Hän ratsastaa, kiroaa ja miekkailee kuin mies, puhuu kaikkia maailmankieliä ja kutsuu hoviinsa ajan parhaat ajattelijat. Hänessä on vain yksi vika: valtiopäiville on naisilta pääsy kielletty. Mutta säännöt on luotu rikottaviksi, vai mitä? Enää voimme vain arvailla, miten suureksi kasvaa tyttö, jonka mielestä muut näyttävät aina sentin häntä lyhyemmiltä.

Vuonna 2002 valmistunut Kuningatar K on ajankohtainen myös Yhdysvalloissa, kiitos Tampereen Teatterin pääohjaajan Mikko Viherjuuren, jonka lennokas idea ja sinnikäs patikointi amerikkalaisten teatterinjohtajien pakeille on tuottanut tulosta. Lit moon -teatterin toteuttama suomalaisten näytelmien festivaali Midnight Sun Festival on parhaillaan käynnissä Santa Barbarassa Kaliforniassa. Bravo Mikko! Siinä meillä on komea näyte rohkeasta suomalaisesta face to face -kulttuuriviennistä parhaimmillaan.

Mainokset
kommenttia
  1. marjaleena sanoo:

    Mukava kuulla että suomalaiset näytelmät ovat päässeet mailmalle! Olisimpa lähempänä niin kävisin katsomassa.

  2. Viides rooli sanoo:

    Hei Marja-Leena, suomalaisten näytelmien ulkomaille vienti on kieltämättä ollut aika vähäistä, mutta mahtuu joukkoon pieniä menestystarinoitakin.

    Laura Ruohosen musta komedia Olga, joka kertoo vanhan, omaperäisen naisen ja nuoren hulttiomiehen suhteesta, on esitetty mm. Irlannissa, Liettuassa ja Venäjällä. Olgan ensi-ilta Traverse-teatterissa Edinburgissa joulukuussa 2001 nostettiin yhdeksi Iso-Britannian kiinnostavimmista esityksistä. Ja uusin esitys näytelmästä nähtiin Valko-Venäjällä. Siitä voi lukea —> täällä.