Pölyttyneitä ajatussikiöitä

Posted: kesäkuu 7, 2007 in Kirjallisuus

Pohdin taannoin, kenen unelmia kirjat edustavat. Vai ovatko ne kenties vain itsetehostusta, statussymboleja? Samanlaisen ongelman äärellä on Elimäen ”Emma”, joka on aina ylpeillyt ei-materialistisella maailmankatsomuksellaan. Nyt hän pohtii 50-metristä kirjahyllyään katsellen: aineellisia esineitä vai henkistä pääomaa? Onko kyse peräti itsepetoksesta? Parasta kysyä Särön Viisaiden Neuvostolta, ja mitä vastaa uljas seitsikko?

Lainaan tähän luumäkeläisen mehtäsielun Anja Romun vastauksen: ”Yhtä monisyinen ja -tasoinen kysymys kuin 50-metrinen kirjahylly (oletus, että hylly on puusta). Kirjat ovat materiaa, jossa henki asuu. Ne ovat myös bisnestä, pintaliitoa, kulutustavaroita, pölyttyneitä tai kirkkaita ajatussikiöitä, henkistä propagandaa, kaikkea maan ja taivaan väliltä. Ne ovat puuta ja tuhkaa, kaoliinia ja kirjaimia, kalsiumkarbonaattia ja uusiomassaa, hahmotelmia eri maailmoista. Ne ovat vettä, happea, auringon valoa, ravinteita, elämää, kuolemaa, näitä kaikkea ja näiden vastakohtia.

Jep, Uuden Itämaan Kirjallisuuslehti Särö (1/2007) on ilmestynyt. Teemoina mm. rahan ja rappion kavalkadi, laiskuuden poetiikka, venäläisen sielun säröt ja kadonneet unelmat. Kipin kapin kauppaan, kirjastoon tai tilaa lehti putoamaan postiluukustasi täältä!

Mainokset

Kommentointi on suljettu.