Mestareiden pyhättö

Posted: Touko 19, 2007 in Kulttuurin kentällä, Kuvataide

Yksi lempimaalauksistani on freskona kirkon seinässä. Kuoleman puutarha on paikka, jonne sielut kuoltuaan joutuvat, kuten Hugo Simberg teostaan selitti työtovereilleen maalaustöiden aikana. Olen pitänyt maalauksesta lapsesta asti, se on minusta yksinkertaisesti valloittava eikä sisällä minkäänlaista uhkaa, päinvastoin. Tummissa työtakeissaan kukkia hoitavat luurangot ovat liikuttavia, ja keskimmäinen niistä painaa kurjenkelloa hellästi sydäntään vasten.

Maalaus tuli mieleeni luettuani, että Tampereen Tuomiokirkko juhlii tänään satavuotista historiaansa. Luvassa on musiikkia ja kansanjuhlaa mäellä & kirkossa. Eikä ilottelu tähän lopu, mestareiden pyhätössä riittää juhlaohjelmaa siipien suojassa koko viikoksi. Pitäisiköhän piipahtaa rieväkylässä?

Mainokset
kommenttia
 1. nutcracker sanoo:

  ”Kuoleman puutarha” – oma sisäinen varhaislapsuuden ”alkuheviruusupuutarhaminäni” heräsi maalauksen näkemisen myötä. Sain sen jostakin käsiini pahvisena painokuvana. Ihmettelin, miten joku on voinut maalata tällaista.
  Kuoleman puutarha kuuluu ehdottomasti niihin elämää suurempiin asioihin, joita keräillä kuvakokoelmien lokeroihin.

 2. Viides rooli sanoo:

  Tervehdys Pähkinänsärkijä, annan kirjavinkin: etsi käsiisi Sakari Saarikiven tekemä tutkimus/elämäkerta. Vuonna 1948 ilmestynyt Hugo Simberg (WSOY) on monin tavoin oman aikakautensa kuva, mutta kirjasta sykkii kirjoittajan aito intohimo ymmärtää Simbergiä ja tämän taidetta. Kiehtova teos.

 3. nutcracker sanoo:

  :o) liitän listaani.