Nokkosen polte

Posted: helmikuu 14, 2007 in Mietteitä

Tänään on vuoden vaaleanpunaisin päivä. Minun makuuni Ystävänpäivän imago on liian imelä, mikä osin johtuu siitä, että alun perin rakastavaisten juhlapäivään liitettyjä symboleja ja värimaailmaa käytetään myös Suomessa, vaikka meillä Valentinuksen päivästä on muovautunut enemmänkin ystävien muistamiseen ja kaveruuteen keskittynyt juhla.

Wikipedian artikkelissa mainitaan, että Englannissa ja Ranskassa ystävänpäivää on vietetty 1300-luvulta asti siihen liittyvine juhlineen ja rusettiluistelun kaltaisine lemmenarpajaisineen. Mikä ihana sana, joka kiteyttää oivasti alkuperäisen idean!

Ystävänpäivänä on tapana ilahduttaa muita runoin ja riimein. Koska itse näen ystävyyden jyrkemmässä valossa kuin nykyinen markkinahumu sen esittää, valitsin tähän amerikkalaisen, 1800-luvulla eläneen Ralph Waldo Emersonin aforismin: ”On parempi olla nokkosena ystäväsi kyljessä kuin hänen kaikunansa.” Filosofina tunnetun Emersonin puhutteleva essee ystävyydestä löytyy —> täältä.

Mainokset
kommenttia
 1. Viides rooli sanoo:

  Hei Marja-Leena, ja hyvää ystävänpäivää myös sinulle. Olen ymmärtänyt, että rapakon sillä puolella Valentinuksen päivästä otetaan kaikki irti, kaupallisessa mielessä siis. Mahtaa teillä pinkin sävyistä krääsää riittää.

  Sukellapa Haihatuksen sivustolle, sieltä löytyy tähän päivään sopiva, aito ja hauska luonnon muovaama lemmen symboli.

 2. marja-leena sanoo:

  Hyvää ystävyydenpäivää! Paljon parempi kun meidän liian kaupallinen ja tuhlamainen Valentinuksen päivä!

 3. Maria sanoo:

  Hyvää ystävänpäivää. Tosiaan, Amerikassa ystävänpäivä on enemmänkin romanttinen päivä, eikä muita kuin rakkaussuhteita pahemmin muisteta. Ystävänpäivä on laajempi meillä. Hyvä näin.

 4. Viides rooli sanoo:

  Hyvää ystävänpäivää sinullekin, Maria!

 5. Viides rooli sanoo:

  Totta kai saa kysyä, ja vastaus on myönteinen. Kerron nimen taustasta blogini Viides rooli -sivulla ja ”virallisen” sivustoni eli Taivaannavan sivuilla.

 6. Mette sanoo:

  Saako kysyä, onko blogisi nimellä jotakin tekemistä Robertson Daviesin kirjan kanssa?