Goljatin haastaja

Posted: helmikuu 13, 2007 in Vastarannan kiiski

Yleisradio uutisoi tänään kamppailusta, joka vääjäämättä tuo mieleen tarinan Daavidista ja Goljatista. Helsinkiläiskonditorioiden eliittiin kuuluvan Stellan omistajakunta syyttää Stockmannia kakkureseptin varastamisesta. (Uutisessa Stellan kerrotaan olevan kotkalainen yritys, mutta kyse on pääkaupunkilaisten makuhermoja jo vuodesta 1910 hemmotelleesta leipomosta. Nykyinen omistaja, Paanasen suku, pyörittää Kotkassa mm. Café Serafinaa, jonka tuotteet vievät kielen mennessään.)

Anastuksen kohde ei ole mikä tahansa resepti, vaan Stellan ykkösbrandina tunnettu Ellen Svinhufvud -kakku. Uusi tuote on saanut nimekseen Sans Rival, mutta Stellan omistajien mukaan kakku on täydellinen kopio. Kuten Stockmann-konsernin lakiasiain johtaja Jukka Naulapää on todennut, resepti ei ole salainen, eikä reseptien patentoiminenkaan ole mahdollista. Totta, valmistusohje löytyy myös verkosta.

Viime vuonna historiansa parhaimman tuloksen tehnyt yritysjätti lienee toiminut juridisesti oikein, tai pikemminkin ilman sanktion vaaraa, mutta ainakin minusta teko näyttää törkeältä. Stockmann on nimennyt toimintansa yhdeksi perusarvoksi vastuullisuuden – ”toimintamme on eettisesti kestävää, oikeudenmukaista ja ympäristöarvoja kunnioittavaa” – mutta pikkuruisen kilpailijan brandituotteen ryövääminen kertoo jostakin aivan muusta.

Mitäs tuosta, ajattelee nyt joku, tapahtuuhan maailmassa paljon pahempiakin rikoksia, kansanmurhia ja ympäristön tietoista tuhoamista. Toki, mutta jos tahdomme kotimaisen elintarviketeollisuuden ja eritoten sen persoonallisten pienyrittäjien selviytyvän alati kovenevassa kilpailussa, lienee kohtuullista antaa heidän pitää edes nimikkotuotteensa.

Lisäys 14.10.2008

Stella-leipomo on hakeutunut konkurssiin. Yleisradion M.O.T.-ohjelma raportoi eilen (13.10.2008) kakkukaappauksesta —>näin. Lukekaa tarkoin ohjelmassa haastatellun Stockmannin lakiasiainjohtaja Jukka Naulapään kommentit. Ison kauppajätin asenne pienleipomoa kohtaan on kieltämättä tyly.

kommenttia
 1. Viides rooli sanoo:

  Hei Tuima, kun kuuntelin uutisen tänään radiosta, siinä kerrottiin, että leipomo sai vuonna 1931 kakun reseptin presidentti Svinhufvudin puolisolta. Sama tieto näkyy kirjatun myös Ylen uutissivustolle. Minusta se jollakin tavalla antaa etulyöntiaseman Stellalle. Mutta asia voidaan myös tulkita kuten kirjoitat: Ellen Svinhufvud -kakku on vain nimi tietynlaiselle leipomukselle riippumatta siitä, kuka sen leipoo.

 2. Tuima sanoo:

  Loppukappaleesi kanssa olen samaa mieltä. Ellen Svinhufvud -kakun kohdalla olen mietteliäs. En tunne kakun historiaa, mutta olen ollut tietoinen sen nimisestä kakusta, mutta en ole osannut yhdistää sitä mihinkään tiettyyn leipomoon. Minusta se on ollut samanlainen yleinen resepti kuin esimerkiksi Runebergin tortut ja laskiaispullat. Olen luullut nimenkin olevan juuri kakun – leipoo sen kuka tahansa. Eihän RUnebergin torttujakaan nimetä joka firmassa eri tavoi. Kun ostat sellaisen, tiedät saavasi määrätyn tyyppisen leivonnaisen.

 3. Eihän Stockmann nyt ihan retkuporukkaa ole. Yritysten arvot ovat enemmänkin brändijuttuja ja mielikuvia, kuin todellista yritysten toimintaa ohjaavia ohjeita.

 4. Viides rooli sanoo:

  Terve Jaakko, totta puhut. Kyse on mielikuvista, mutta minusta on surullista, miten huolettomasti sanoilla maalataan todellisuudenvastaisia kuvia. Samaan syyllistyvät poliittiset puolueet, including yours, jotka aina vaalien alla valjastavat sanat – ja arvot – yltiöpäiseen mielikuvatehtailuun.

 5. Tuima sanoo:

  Kiva tietää tuo historia. Silti hieman mietityttää. Luulisi, että aika monet pitäisivät esimerkiksi itse kehittelemänsä reseptin tiukasti salassa.