Surkuhupaisia neuvoja

Posted: helmikuu 11, 2007 in Mietteitä

Kuuntelin Radio Suomen kanavalta Digi-iltaa, jossa Yleisradion tekninen asiantuntija Irene Tommiska-Jarva, viestintäneuvos Tauno Äijälä, Kotekin puheenjohtaja Kari Karipuu sekä palvelupäällikkö Alpo Siitonen Digita Oy:n Antenni-infosta vastailivat Suomen television digitalisoitumista koskeviin kysymyksiin. Mitä pidemmälle ohjelma eteni, sitä vakuuttuneemmaksi tulin digiviidakon kupruista. Ymmärtääköhän kukaan siellä pääkallopaikalla, miten keskeneräisen luomuksen kansalaiset pakotetaan ottamaan käyttöön?

Yksi kuuntelijoiden kysymysten ja kiukuttelun aihe oli tekstitysten katoaminen. Pulma on tuttu minullekin. Aluksi luulin, että syy piilee uudessa digiboksissani, mutta sittemmin paljastui, että syyttävän sormen voi kohdistaa Yleisradioon, jonka kehittämä tekniikka ei yksinkertaisesti toimi kaikissa vastaanottimissa.

Tämän myönsivät myös asiantuntijat, joiden antamat neuvot olivat ajoittain surkuhupaisuudessaan ylittämättömiä. Kun tekstitys katoaa, Tommiska-Jarvan mukaan kannattaa käydä välillä muilla kanavilla ja palata sitten takaisin katsomansa ohjelman pariin, se kun yleensä palauttaa tekstin takaisin ruutuun. Jos tekstin puuttuminen on ongelmana taltioitaessa, nauhoitus kannattaa ajoittaa käynnistyväksi vasta muutamia minuutteja ohjelman jo alettua. Teknisen asiantuntijan mielestä tämä saa laitteet ymmärtämään, että ohjelmaan kuuluu myös tekstitys.

No nepä vasta olivat kivoja neuvoja, elokuvissahan kun tuo aloitus ei olekaan koskaan niin kovin tärkeä. Ja onpa nastaa surffailla naapurikanavalla sen ajan, kun joku sanoo juonen kannalta jotakin erityisen tähdellistä tai joku sarjan henkilöistä kuolee yllättäen. Hei haloo siellä Yleisradiossa! Myöntäkää jo, että digihankkeessa lisäaikaa tarvitsevat muutkin kuin me katsojat.

Mainokset
kommenttia
 1. Viides rooli sanoo:

  Terve Visa, kyllä tänään muutama soittaja antoi Ylen johdon kuulla kunniansa, ja veikkaan, että arvostelu jatkuu ärhäkkäänä tiistaina TV1:ssä, kun uusi asiantuntijaraati vastaa katsojien kysymyksiin.

  Ja olet oikeassa, nyt ollaan ottamassa isoa loikkaa taaksepäin, ainakin osassa Lappia, jossa erään soittajan mukaan osa väestöstä jää digi-tv:n käyttöönoton myötä kokonaan vaille tv-ohjelmia. Sillä lailla, sanoisi Tarvajärvikin.

 2. Visa sanoo:

  Lisäaikaa tai ei, mutta systeemit kuntoon. Kuka uskaltaa sanoa ääneen, että nyt ollaan ottamassa käytännössä valtaisaa askelta taaksepäin! Toimiva järjestelmä ollaan vaihtamassa toimimattomaan. On ihan kiva tietää mitä tehdään kun tekstitys ei toimi. Harmittaa vaan kun ohjelman tallennettuaan havaitsee, että ei ole tekstejä tai teksitit ovat jäljessä tai joka toinen teksti tulee. Tai että boxi ei vaan reagoi (senhän tietää jokainen digitelkkaristi, että virtajohto vaan pois ja takaisin – ja taas toimii!).

  PS. ehkä YLEllä on ketunhäntä kainalossa kun suunnittelevat järjestelmää, jolla vanhoja ohjelmia olisi saatavilla verkosta myöhemmin, jottei tarvitsisi tallentaa…

 3. Kafkakoski sanoo:

  …kerrankin me mañana-ihmiset täällä etelässä olemme siis ”edistyneempiä”, sillä Espanja ei edes suunnittele ottavansa digiä yleiseen käyttöön muistaakseni ennen vuotta 2011 tai 2012. (Digi on kyllä ollut jo aika pitkään käytössä analogisen rinnalla, eli ei täällä sentään onneksi _niin_ jälkijunassa olla.) Tuntuu jotenkin, että Suomessa on hieman kyse siitä, että koska markkinat ovat niin pienet ja päättäjät niin harvalukuisia, ne yksi tai kaksi ihmistä, jotka asioista päättävät, ovat aikanaan saatu ”huijatuksi” eli puhuttua ympäri ottamaan erittäin vajaasti toimiva systeemi käyttöön.

  Täällä tekstityksiä ei tavallsesti ole harrastettu, sillä ohjelmat dubataan, mutta digin myötä myös alkuperäiskielisten, tekstitettyjen lähetysten määrä on yleistynyt. Eivätkähän ne toimi. Alkuunkaan. Ja ”freezing” on myös aika iso ongelma (eli että kuva jumittuu paikalleen, ja homma korjaantuu vain virran katkaisemalla – siinä sitten huonolla tuurilla tosiaankin menettää jonkin tärkeän kohdan elokuvasta tai vaikkapa uutisista). Tuttujen insinöörieni mukaan ainakin täällä ongelma johtuu siitä, että laitteet eivät toimi – teknologia on kuulemma lähetysten puolesta ihan kunnossa. En tiedä, onko Suomessa ongelma sitten YLEn päässä vaiko laitevalmistajien vika.

 4. Viides rooli sanoo:

  Terve Kafkis, olipa kiinnostavaa kuulla, miten digiasiat hoidetaan Espanjassa. Minun on aidosti vaikeaa ymmärtää tätä suomalaispäättäjien hoppuhousuisuutta ja ilmiselvää uppiniskaisuutta. Analogiset lähetykset lopetetaan vaikka väkisin elokuussa, vaikka digisysteemi ei pelaa ja osa väestöstä joutuu tv-lähetysten osalta pimentoon.

  Minusta tuollainen käytös kertoo lähinnä tyhmyydestä. Fiksu porukka myöntäisi ongelmat, huutaisi itselleen aikalisän, korjaisi viat ja palaisi voittajana kentälle. Kyllä Ylen johtoportaan ja insinöörien silloin kelpaisi paukutella henkseleitään, mutta ketä hyödyttää risan järjestelmän käyttöönotto?

 5. Mette sanoo:

  Erityisesti tekstit tökkivät ”Koleassa talossa”, jota seurasin rakkaudella. Otin yheyttä YLEen ja kysyin asiasta. Minulle vastattiin, että heidän lähetyksessään ei ole vikaa, pitää kysyä kaapeliyhtiöltä tai digiboksin myyjältä. Tein niin (olivat sama firma) ja sain kehotuksen kääntyä YLEn puoleen. Joten meidän perhe on noudattanut YLEn neuvoa, vaikka emme ole sitä tätä ennen kuulleetkaan. Katselemme muita kanavia. Onko se sitten YLElle etu, on toinen juttu. Vaikka he perivät lupamaksunsa joka tapauksessa, oli katsojia tai ei…

 6. Viides rooli sanoo:

  Hei Mette, tuollainen pompottelu on paitsi tylsää, myös perin lyhytnäköistä Ylen kannalta, koska ongelmiin kyllästynyt väki päätyy, kuten kerroit, muille kanaville. Katsotaanpa, mitä asiantuntijat vastaavat huomisessa tv-keskustelussa (TV1 klo 18.35).