Japanilainen näkemys

Posted: helmikuu 3, 2007 in Kulttuurin kentällä

Sain ilopostia Joensuusta. Vaikka Pohjois-Karjalan eloa synkistääkin Perloksen johdon jopa moraalittomaksi luonnehdittu toiminta, matkailualan ammattilaiset tekevät urakalla työtä houkutellakseen vierailijoita pallon eri kolkilta. Jokainen turistin maakuntaan tuoma euro on nyt tarpeen.

Karjalaisessa elämänmenossa ja vieraanvaraisuudessa on jotakin mutkatonta ja äärettömän viehättävää, mikä tehoaa todistettavasti yli rajojen. Loveen on nyt langennut myös japanilainen Taniyama Ayako, jonka tekemä reportaasi oli saamani iloisen viestin syy. Ayakon Coyote-lehteen (Magazine for new travelers, kuten julkaisu itseään markkinoi) tekemä juttu on poikkeuksellinen siksi, että valokuvien sijaan kirjoittaja on kuvittanut tekstin itse tekemillään piirroksilla. Lopputulos on huikea, persoonallinen ja hauska.

Ayakon reportaasi sekä muita samalla periaatteella tekemiä juttuja on verkossa, mutta skannatut sivut eivät tee oikeutta alkuperäisille piirroksille. Kuvat löytyvät merkillisen mutkan kautta, tai ainakaan minä en pystynyt koneellani linkittämään suoraan Pohjois-Karjalasta kertovaan juttuun. Reitti alkaa —> täältä. Linkin takaa avautuu muutamin viivoin tyylitelty maisema. Kuvan vasemmassa ylälaidassa on linkkikokoelma, joka omalla koneellani näkyy invalidisoituneena tekstirimpsuna: profile 1/3???? coyote ?? ?????? ??? ?? male top

Klikkaamalla coyote-sanaa avautuu matkailulehden kansista koottu kokonaisuus. Sieltä poimitaan kansilehti nro 13 (puisella hyllyllä on rivi vihreitä pulloja), ja voilá! Näytölle avautuu osa Suomi-reportaasia. Itselläni on hallussani valokopiot Pohjois-Karjalaa kuvaavasta viiden aukeaman jutusta, jossa paikallisia tapoja ja ruokakulttuuria esitellään pitkään, hartaasti ja monin piirroksin. Sääli, etten osaa japania. Olisi nastaa tietää, mitä Ayako kirjoittaa. Jos blogini lukijakunnassa on joku japanin kielen taitoinen, ilmoittautukoon heti!

Etsiessäni verkosta lisätietoja Taniyama Ayakosta (surkea saldo, sori) päädyin mm. japanilaisen taidegallerian HB Studion sivustolle ja tokiolaisten kuvittajien yhdistyksen sivustolle, joista molemmista löysin upeita kuvituksia. Ken kaipaa silmäkarkkeja, sukeltakoon —> tänne. Omia suosikkejani ovat mm. Akiyama Takashin (nro 2), Ishii Mikin (nro 15), Kawamura Osamun (nro 39), Kitamura Osamun (nro 46), Kurogane Hiroshin (nro 55), Tojimbara Norihisan (nro 109) sekä Nemoto Yenpitsun (nro 124) teokset.

Mainokset
kommenttia
 1. Viides rooli sanoo:

  Hei, Marja-Leena, ja kiitos avustasi. Voin halutessasi myös skannata nuo saamani valokopiot (niissä tekstit näkyvät selkeästi) ja meilata ne sinulle japanilaisia tuttaviasi varten.

 2. marja-leena sanoo:

  Kiitos Pohjois-Karjalan linkistä, siinä on mieleisiä tuttuja paikkakuntia, esim. Heinävesi, äitini suvun seutua! Coyote lehti piirrokset ovat kiinnostavat mutta on sääli miten vaikeata ne ovat lukea kun teksti on liian pieni minun koneella. Minulla on Japanilaisia tuttavia, voisin pyytää heitä katsomaan jos jotenkin saisimme tekstin suuremmaksi. Tavallisesti Macillä se käy hyvin.

 3. Viides rooli sanoo:

  Ok Marja-Leena, siirrynkin tästä meilipuolelle. Jutellaan kohta lisää.

 4. marja-leena sanoo:

  Hei, viides rooli – jos SINÄ haluat käännökset, niin lähetä vain! Tai laita hyvät PDF kopiot emailissa.