Kuninkaiden elintaso

Posted: tammikuu 25, 2007 in Vastarannan kiiski

En ole vielä ehtinyt katsoa maanantaina TV2-kanavalla esitettyä ruotsalaista dokumenttia Planeetta (Michael Stenbergin, Johan Söderbergin ja Linus Torellin ohjaama raina on toki tallessa, syynään sen myöhemmin), mutta ainakin Marian se herätti pohtimaan kulutuksen vähentämistä.

Ihmisen holtitonta käyttäytymistä luonnonvarojen suhteen on kritisoinut ankarasti myös professori Lauri Rauhala, jonka ajatusmaailmaan olen sukeltanut viime viikkoina. Hänen mukaansa materialistisesti tähdentyneet maailman- ja elämänkatsomukset saavat meidät tavoittelemaan olemassaolon suotuisuutta aivan liian yksipuolisesti, jopa virheellisesti. Rauhalan mielestä sinänsä hyvä tavoite – pyrkiä yhteiskuntapoliittisin toimin takaamaan kaikille elämän aineelliset minimiehdot – on teollistuneissa länsimaissa rehevöitynyt luonnottomalla tavalla, muodostunut itsetarkoitukseksi ja lopulta jähmettynyt omaan pöyhkeään valta-asemaansa. Mikä pahinta, olemme samalla näivettäneet kaikki muut arvot. Hyvästi henkisyyden kasvu ja kulttuuriset oikeudet!

Holistisen ihmiskäsityksen puolesta aktiivisesti puhunut Rauhala uskoo, että elämänarvojen painotuksen muuttaminen auttaisi meitä selviytymään elämän haasteista ja voimaan henkisesti paremmin. Hän muistuttaa, että länsimaissa keskivertokansalaisen elintaso on nykyään monissa asioissa jo korkeampi kuin keskiajan kuninkailla – vertaus, joka hätkäytti ainakin minut. Me vain emme tule ajatelleeksi rikkauttamme ympäri vuoden lämmitetyissä ja valaistuissa kodeissamme, työpaikoillamme ja tavarataloissa hamutessamme aina vain enemmän uusia kulutushyödykkeitä ja teknisiä leikkikaluja.

Mainokset

Kommentointi on suljettu.