Narrin terävät hampaat

Posted: tammikuu 20, 2007 in Juttuarkisto, Teatteri

Minulla oli ilo ja kunnia saada haastatella yhtä teatterimme hurmaavimmista konkareista, Tampereen Työväen Teatterin näyttelijää Juhani Niemelää. Vaikka hän manaileekin omaksumiskykynsä hidastumista, kuntonsa puolesta 65-vuotias näyttelijä voi huoleti asettua samalle viivalle nuorempien kollegoiden kanssa; siitä on todisteena amatöörien Ranskan ympäriajo, 3200 kilometrin pyöräilytapahtuma, johon Niemelä on osallistunut jo kahdesti ja johon hän tähtää jälleen ensi vuonna.

Tällä hetkellä Venetsian kauppiaan Shylockina säväyttävän Niemelän ansiolista oikeuttaisi komeaan henkselien paukuttamiseen, mutta hän puhuu itsestään ja saavutuksistaan vaatimattomasti. Asenne sisältää selkeän kannanoton.

– Onnestaan ei pitäisi puhua kovin suureen ääneen. Mikään ei ole vastenmielisempää kuin nykyisen ylemmän keskiluokan sivistymätön öykkärimäisyys. Ihmiset käyttäytyvät rahoineen rivon röyhkeästi ja osoittavat rikkauttaan ulkoisin merkein. Se on hävytöntä, koska joukossamme on niin monia, jotka ovat pudonneet kaikkien turvaverkkojen läpi.

Niemelä muistuttaa, että myös näyttelijän tulee auttaa ahdinkoon joutuneita ihmisiä.

– Me olemme ihmisen kuvaajia. Kyse onkin siitä, millaista maailmaa haluamme tarjota. Teatteri Turmion perustaneet seitsemän ohjaajaa ovat oikeassa kritisoidessaan formaatti-ajattelua ja teatterin mcdonaldsistumista vastaan. Ketä palvelee tämä hampaaton, maailmalta kloonattu viihde? Tietenkin niitä, joiden ainoa mittari ja motiivi on raha. Silloin ei henkisille arvoille saati kehitykselle jää sijaa. Olisiko jo korkea aika narrin purra kuninkaansa kättä?

Niemelästä kirjoittamani juttu on julkaistu Apu-lehdessä nro 2/2007, mutta tekstiä jouduttiin lyhentämään. Tämä ei ole valitus, vain ammatillinen toteamus. Valokuvaaja Timo Pyykön ottamat kuvat olivat niin komeat, että niille raivattiin syystäkin tilaa (Pyykön upeaan tuotantoon voi tutustua täällä). Editoijan poistamissa osuuksissa oli kuitenkin sen verran kiinnostavia asioita ja perusteltuja mielipiteitä, että julkaisen jutun kokonaisuudessaan täällä blogissani. Raskaan sarjan narri löytyy sivuston oikeassa kulmassa sijaitsevasta Yllätyslootasta. Tämän näyttelijän maailmaan kannattaa sukeltaa. Tervemenoa!

Mainokset

Kommentointi on suljettu.