Yankee boy lukee meiliäsi

Posted: tammikuu 12, 2007 in Mietteitä

Kohta ne vaativat matkustajilta jo geenikartastot ja sukuselvitykset, tuli mieleeni, kun lueskelin Helsingin Sanomien toimittajan Jukka Harjun juttua Yhdysvaltoihin matkustavia koskevista säännöistä. Nykyään lentoyhtiöt joutuvat antamaan Yhdysvaltain turvallisuusviranomaisille 34-kohtaisen listan, joka sisältää tiedot myös matkustajien luottokorteista sekä sähköpostiosoitteista. Sissus sentään, mikä määrä infoa lienee jo yankee boyn hallussa. Entä kuka takaa, ettei tietoja käytetä väärin? Harjun haastatteleman tietosuojavaltuutetun mukaan matkustajilla ei ole konkreettista huolta asiasta. Aha? Sallinette, että olen asiasta eri mieltä. Harjun kiinnostava juttu löytyy täältä.

Mainokset
kommenttia
 1. Viides rooli sanoo:

  Tsau Tui, hyviä pointteja, molemmat. Olen joskus miettinyt, minne kaikkialle minäkin olen sähköpostiosoitettani viskonut ja kuinka monille eri listoille esimerkiksi tiedottajat ovat sitä kierrättäneet. Puhumattakaan muista tiedoista, joita meistä kaikista on erilaisissa rekistereissä. Kuka enää aidosti pystyy säilyttämään ja suojaamaan yksityisyytensä? Tuskin kukaan.

 2. Tui sanoo:

  Lukiessani Hesarin juttua mietin amerikkalaiset suhtautuisivat, jos kaikilta Yhdysvalloista muualle matkustavilata amerikkalaisilta vaadittaisiin ja myös säilytettäisiin samat tiedot.

  Ja WordPresskin aina vain vaatii kommentoitaessa pakollisena sähköpostiosoitteen…

 3. Viides rooli sanoo:

  Tsau Sedis, luottamukseni suomalaisiin viranomaisiin ei ole sen parempi kuin minkään ulkovaltion viranomaisiinkaan. Toimittajana olen joutunut liian monta kertaa kuulemaan tarinoita, joissa rekistereihin kirjattuja tietoja on käytetty väärin, tai mikä pahempaa, niiden todistusvoima on ollut suurempi kuin ihmisen sana. Rekistereissä kun voi olla, ja usein onkin, myös virheellisiä tietoja.

  Siitä tulikin mieleeni yksi kummajainen, jota olen pitkään ihmetellyt. Suomessa noudatetaan yleensä periaatetta, jonka mukaan ihminen on syytön, kunnes toisin todistetaan. On kuitenkin yksi taho, joka noudattaa päinvastaista periaatetta, ja se on Verohallitus.

  Jos veroviranomaiset esimerkiksi väittävät (ilman dokumentteja) sinun tehneen enemmän töitä kuin olet itse ilmoittanut ja sen perusteella velvoittavat sinut maksamaan enemmän veroja, sinun velvollisuutesi on todistaa asioiden oikea laita. Korotettuja maksuja maksat niin kauan, kunnes veroviranomaiset ovat hyväksyneet todistusaineistosi. Minusta se on todella outoa ja epäoikeudenmukaista.

 4. Sedis sanoo:

  Tietoja kerätään juuri siksi, että niitä voitaisiin käyttää väärin. Ei siksi, että niitä käytettäisiin oikein eli ei käytettäisi.

  Kaikki suomalaiset ovat kotimaassaan hieman yli sadassa eri rekisterissä (viitisen vuotta vanha varma tieto). Luuletko ettei niitä – tarpeen vaatiessa – käytettäisi väärin.

 5. Viides rooli sanoo:

  Terve Mette, esimerkkisi on hyvin tyypillinen. Olen kuullut niin käsittämättömiä tarinoita veroviranomaisten vaatimuksista ja vallankäytöstä, että se on alkanut sapettaa todella raskaasti.

  Hämmentävintä asiassa on se, että eri paikkakuntien verovirastot suhtautuvat asioihin eri tavalla tehden näin kansalaisista epätasa-arvoisia verotusta koskevien lakien edessä. Veroviranomaiset myös kadottavat läjäpäin asiakkaiden toimittamaa aineistoa, mutta tämän tosiseikan he ovat sentään joskus julkisesti myöntäneet.

 6. Mette sanoo:

  Niinpä. Eräs ystäväni teki kotonaan käännöstöitä. Hän joutui kahnaamaan verottajan kanssa ns. työhuoneestaan; häntä vadittiin todistamaan, että työhuone ei ole yli 50% asunnosta, vaikka hän miten koetti selittää, että ”työhuone” on tietokone makuuhuoneen nurkassa.