Inhimillinen vanhuus

Posted: tammikuu 9, 2007 in Arjen ilot, Kulttuurin kentällä

Tänään kannattaa asettautua kahdeksalta ruudun ääreen, kun TV1 lähettää Tosi tarina -sarjaan kuuluvan dokumentin Hyvän elämän puolesta. Ohjelmassa seurataan espoolaisen Opri ja Oleksi -dementiakodin arkea. Toiminnanjohtaja Taina Semin unelmasta kasvanut hoivakoti osoittaa, miten vanhuksille on mahdollista järjestää inhimillisyyttä ja ihmisarvoa korostava elämän loppusuora. Se ei vaadi päätähuimaavia taloudellisia investointeja, vaan suunnitelmallisuutta, organisointitaitoa ja ennen kaikkea halua ja mielikuvitusta toimia ihmisarvoisen elämän puolesta.

Tapasin Semin työn merkeissä pari vuotta sitten, ja hänen positiivinen elämänasenteensa ja tinkimätön tapansa toimia unelmansa puolesta tekivät minuun vahvan vaikutuksen. Monet hänen tähdentämänsä periaatteet ovat sellaisia, joiden toivoisin olevan palvelutalojen ja vanhainkotien todellisuutta myös siinä vaiheessa, kun itse kuulun niiden asiakaskuntaan. Esimerkiksi kiire on Opri ja Oleksi -hoivakodissa julistettu pannaan. ”Käytännössä se tarkoittaa kykyä olla läsnä tässä ja nyt, kuunnella ja kohdata toinen ihminen. Kun ollaan hoitamassa Maijaa, niin ei olla jalka oven raossa menossa Villeä hoitamaan”, Taina Semi selventää.

Semistä kirjoittamani juttu On uskallettava heittäytyä löytyy Taivaannapa-sivustoltani. Juttu on kokonaisuudessaan PDF-muodossa, ja linkki siihen sijaitsee sivun vasemmassa ylälaidassa. Paitsi perustamansa hoivakodin arjesta ja elämästä, Semi kertoo jutussa myös omista jaksamisen keinoistaan. Lukuiloa!

Lisäys 16.4.2013: Taivaannapa-sivusto on päivitetty ja vanha sisältö on poistettu.

Mainokset
kommenttia
 1. Viides rooli sanoo:

  Eikö Taina Semi puhukin viisaasti? Esimerkiksi hänen ajatuksensa jaetusta johtamisesta on mielestäni todella hyvä. Kun seuraavan kerran piipahdat kirjastossa, etsi käsiisi Semin kirja – se on monella tavalla hurmaava teos.

 2. Haavetar sanoo:

  Jälleen (ja painokkaasti, ei huutaen) kiitos kaunis!!

 3. marja-leena sanoo:

  Taina Semi on todella inspiraatio! Voi kun hänen laisia tarvitaan paljon täällä Kanadassakin! Kiitos tästä, viidesrooli.

 4. Viides rooli sanoo:

  Hei Marja-Leena, luulen, että Semin kaltaisia ihmisiä kaivattaisiin hoiva-alalla kaikkialla länsimaissa. Mistäköhän sekin johtuu, että ikäihmisten kunnioitus on vähentynyt niin rajulla tavalla?