Oudoilla kujilla, oudoilla mailla

Posted: joulukuu 28, 2006 in Kulttuurin kentällä, Matkakuumetta

Osa joulurauhasta kului jälleen vierailla mailla, kiitos nojatuolini, jonka kyydissä on leppoisaa ja turvallista sukeltaa halki vuosisatojen ja lennähtää maapallon eri kolkille. Tällä kertaa oppaana on toiminut brittiläinen Tim Mackintosh-Smith, joka on asunut 20 viime vuotta Jemenissä. Hän on kirjoittanut useitakin matkakirjoja, joista omiin hyppysiini osui ensimmäisenä Travels with a Tangerine.

Nuoren polven arabisti kulkee 1300-luvulla eläneen marokkolaisen tutkimusmatkailija Ibn Battutan, IB:n kuten Mackintosh-Smith häntä tuttavallisesti kutsuu, jalanjäljissä. Länsimaalaisena olen oppinut tuntemaan Marco Polon aikansa suurena löytöretkeilijänä, mutta islamilaisen maailman oppinut kulkija päihittää hänet komeasti, sillä IB vieraili elämänsä aikana mm. Intiassa, Pakistanissa, Malediiveilla, Sri Lankassa ja Kiinassa. Häkellyttävä saavutus, kun muistaa, etteivät sen ajan kulkuneuvot olleet kovinkaan kaksisia.

Tim Mackintosh-Smith ei kirjassaan kiidä Aasiaan asti, vaan hän vaeltaa esikuvansa matkan ensimmäisen osuuden Tangerista Konstantinopoliin, nykyiseen Istanbuliin. Matkalukemisena hänellä on IB:n kirjoittama tarkka ja värikäs matkakertomus, jota Mackintosh-Smith vertaa nykyiseen todellisuuteen. Travels with a Tangerine -teoksen lukeminen on ollut poikkeuksellisen hidasta, enkä vieläkään ole päässyt loppuun saakka, sillä maasto jossa IB sekä nuori arabisti kulkevat, on itselleni suurelta osin vierasta ja outoa. Osa lukuajasta on kulunut sanakirjojen ja kartaston äärellä sekä outoja termejä googlaten.

Brittikirjoittajan kieli on rikasta ja hänen kuvauksensa ihailtavan yksityiskohtaista, kaikki hajut, maut, värit, äänet ja ihmiset elävästi esiin piirtävää. Ja millaisissa historiallisissa paikoissa olenkaan saanut viime päivinä vierailla. Eilen piipahdin Damaskoksessa 700 vuotta vanhassa sairaalassa, joka toimii yhä. Nykyään siellä hoidetaan päivittäin 300 silmäsairauksista kärsivää potilasta. Nyt on jatkettava matkaa, IB ja Tim odottavat.

Mainokset
kommenttia
  1. marja-leena sanoo:

    Tämä kirja kuulostaa aivan erikoisen mielenkiintoiselta – kiitos! Täytyy etsiä lainastosta talvi iltojen lukemiseksi, ja matkakuumeen hellittämiseen. Ai, ja toivonkin hyvälle blogiystävälle tässä samalla Hyvää Anteliasta Uutta Vuotta!

  2. Viides rooli sanoo:

    Hei Marja-Leena, Mackintosh-Smithin kirja on aidosti mielenkiintoinen, hän kertoo monista islamilaisen kulttuurin runoilijoista, pyhimyksistä ja tavallisista kansalaisista. Pidän siitä, miten hän selittää näkemiään ilmiöitä ja historiallisia monumentteja ikään kuin sisältäpäin, hän todella tuntee kulttuurin jossa vaeltaa. Unohdin merkinnässäni mainita lämpimän huumorin, jota M-S viljelee taidokkaasti. Hyvän kirjoittajan lailla hän osaa myös olla itseironinen.

    Myös Sinulle onnekasta ja onnellista vuotta 2007!