Kolmen hengen voimalla

Posted: joulukuu 22, 2006 in Arjen ilot

Yksi joulunajan lempitarinoistani on Charles Dickensin vuonna 1843 kirjoittama A Christmas Carol, joka on aikojen saatossa saanut suomeksi useitakin nimiä, mm. Jouluilta sekä Joululaulu: aavetarina joulusta. Itselläni on yöpöydällä Tero Valkosen muutama vuotta sitten suomentama versio Joululaulu (Basam Books).

Tarinan keskiössä on piikiven kova kitupiikki Scrooge, jolle rahankeruusta on tullut niin rakasta ja pyhää puuhaa, ettei millään muulla ole merkitystä. Joulua hän ei siedä, vaan toivoo, että ”kaikki iloisen joulun toivottelijat keitettäisiin vanukkaisiinsa ja haudattaisiin paatsaman piikki sydämessä”. Tilinteon hetki koittaa, kun hän saa yllättäen kolme vierasta, menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden aaveet.

Olen aiemmin kertonut, miten näin yli kymmenen vuotta sitten Joululaulun vaikuttavana yhden miehen esityksenä. Aaveiden opetuksia voi pohtia Joulupäivänä, jolloin Ylen TV2 esittää Dickensin tarinasta Jimmy T. Murakamin vuonna 2001 ohjaaman animaatioversion nimellä Saiturin joulu. Suomeksi dubatussa elokuvassa ovat äänessä mm. Seppo Pääkkönen, Sari Moilanen, Juha Veijonen ja Eija Ahvo.

Viime viikot Duracell-pupun lailla touhunneena aion ottaa mallia läksynsä oppineesta Scroogesta ja lupaan kunnioittaa joulua sydämessäni koko vuoden. Kaikki kolme henkeä saavat elää minussa, sillä aion elää menneisyydessä, nykyisyydessä ja tulevaisuudessa. Se olkoon samalla uuden vuoden lupaukseni. Rauhallista joulua!

Mainokset
kommenttia
 1. Viides rooli sanoo:

  Kiitos, SP. Joulu on oivallista pattereiden ja akun latausaikaa, toivottavasti Sinullekin. Nauti levosta, lumesta, unesta, lapsista, lauluista, sanoista ja joulupöydän herkuista!

 2. SusuPetal sanoo:

  Onneksi Duracellistäkin loppuu virta aikanaan! :)
  Rauhallista joulua Sinulle!

 3. marja-leena sanoo:

  Lämmintä ja ilon rikasta Joulua Sinulle! Kiitos blogi-ystävyydestä tänä vuona, olen nauttinut kovasti.

 4. Tui sanoo:

  Rauhallista ja rentouttavaa joulumieltä!

  Saiturin joulu on minulla lainassa, mutta en ole vieläkään saanut sitä luetuksi jostain syystä.

 5. Viides rooli sanoo:

  Hei Marja-Leena, ja kiitos itsellesi. On ollut todella mukavaa vaihtaa mielipiteitä ja vinkkejä sekä seurata töittesi valmistumista. Jouluiloa sinne ison rapakon taa!

  Kiitos, Tui. Tuttu tilanne, mutta ehkä jotkut kirjat vain odottavat oikeaa hetkeä tullakseen luetuiksi. Joulurauhaa Sinullekin!