Elon retki ja qi gong -mestareita

Posted: joulukuu 8, 2006 in Meemit ja kiertikset

Nappasin alkavan viikonlopun kunniaksi Anita Konkan Sanat-blogista kirjallisen meemin. Pelin henki on tämä: ota yhdeksäs kirja kirjastosi viideltä hyllyltä ja lainaa jokaisen kirjan 19. sivulta lause tai pari. Otan vähän vapauksia ja lainaan parin kirjan kohdalla enemmän.

Ensimmäinen lainaus on Hannu Salaman teoksesta Se tavallinen tarina (Otava):

”Yöllä Eeli pohti asioitaan. Rippikoulussa hän oli ollut melkeinpä parempi kuin muut, rippikoulun jälkeen hän oli tullut uskoon niin kuin kai oli pitänytkin. Taloon hänet otettaisiin takaisin. Mutta hetkeksikin kotiin tullessaan hän huomasi työkalujen tippuvan omia aikojaan käsistään, ja hän jäi avuttomaksi jo siitä ajatuksesta, että häntä ennen pitkää taas laistettaisiin.
Aamulla Eeli lähti.”

Toinen lainaus löytyy Margaret Atwoodin kirjasta Negotiating with the Dead. A Writer on Writing (Anchor Books):

”Girls of an artistic bent were assumed to be more sexually available than the cashmere twin-set ones, but also mouthier, crazier, meaner, and subject to tantrums: getting involved with one was therefore more trouble than sex might be worth.”

Kolmannelta hyllyltä käsiin päätyi Maarit Niiniluodon teos On elon retki näin (Kirjayhtymä):

”Yksi asia ällistytti Aapo Similää näissä talvisodan ainutlaatuisissa viihdeiltamissa. ”Kun katson esiripun raosta saliin, näen satojen kasvojen loistavan vilpitöntä mielihyvää, raikasta naurua. Kuinka he ovat onnistuneet niin täydellisesti unohtamaan alati väijyvän vaaran?””

Neljäs lainaus on peräisin Susanna Ehdinin teoksesta Itsensä parantava ihminen (WSOY):

”Lännessä on vasta hiljattain tutustuttu ikivanhaan tietämykseen elämänvoimasta. Kiina oli ulkomaailmalta suljettu yhteiskunta 1970-luvun lopulle, ja kiinalaisia qi gong -mestareita pidettiin valtionsalaisuuksina vuoteen 1979. Poliittisen ilmaston muuttuessa tieto qi gongista levisi kaikkialle maailmaan. Kasvava joukko länsimaalaisia harjoittaa nykyisin qi gongia, taijia, joogaa ja zenbuddhalaisuutta. Lisäksi monet tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, kuinka qi gong ja jooga edistävät terveyttä.”

Ja viimeinen lainaus löytyy Melvyn Braggin kirjasta Laurence Olivier (Sceptre):

”In one sense it never stopped. I never expected it to. This was the game he played to tell this sort of truth: the truth about himself as he was prepared to admit it. Meanwhile, though, there were the off-camera times, the observation of the process whereby Olivier could ´touch´ so accurately and often so delicately on people he had been – the boy, the youth, the matinée idol, the film star, the bureaucrat – and the parts he had played. Because we filmed on several occasions we found him mellow, we found him merry, we found him tetchy, brusque, even angry; we found him morose, sentimental, abstracted. So was he always cunning?
I think not. I think that he might well have taken for his motto this couplet from Congreve´s The Doube Dealer:

No mask like open truth to cover lies
As to go naked is the best disguise.

Mainokset
kommenttia
  1. Tero sanoo:

    Kopioin meemin itselleni ja modifioin sitä hieman, kuten nähtävästi tapoihin kuuluu. Tuosta Atwoodin kirjasta kuulisin mieluusti… jotain? Vaikka ihan vain onko se ylipäänsä hyvä.

  2. Viides rooli sanoo:

    Hei Tero, lyhyt vastaus kysymykseesi: on. Hiukan pidemmästi sanoen Atwoodin kirja kuuluu niihin teoksiin, joiden joka sivulla on vähintään yksi pysäyttävä ajatus tai väite, jonka äärellä halu debatoida syttyy. Välillä luen kirjaa noviisin kiitollisuudella: ahaa, noinkin voi asian nähdä.

    Atwood kertoo aluksi omasta urastaan ja kirjailijaksi kehittymisestään, mutta kirjan pääosassa ovat kollegat, muut kirjailijat. Hän pohtii kautta linjan taiteen ja kirjallisuuden merkitystä, mutta ei unohda kirjoittamisen tekniikkaan ja genreihin liittyviä kysymyksiä. Hän ei myöskään unohda lukijaa: jokainen kirjoittaja tarvitsee lukijan, jotta teksti syttyisi elämään ja synnyttäisi keskustelua. Tuo lukija voi olla myös kirjoittaja itse, Atwood muistuttaa. Hieno kirja, kirjastoni helmiä.