Merkillinen vieras

Posted: marraskuu 23, 2006 in Mietteitä

Olen saanut tarkan lukijan. Tai niin olen päätellyt kaikesta siitä ajasta, jonka tämä tuntematon on viime päivät kuluttanut blogissani. Kiinnostavaa on se, että kyseinen kävijä on ainoa, josta järjestelmä ei kykene tunnistamaan domainia, sijaintia, ei edes mannerta, mistä hän sukeltaa sivustolleni. Tiedän vain luettujen sivujen määrän, IP-osoitteen (88.114.91.) ja sen, että kävijä operoi Microsoft WinXP -ohjelmalla ja selaimena on Firefox.

Olen maininnut hänestä blogissani ennenkin ja kertonut nimenneeni kävijän leikillisesti Supoksi. Mutta aiemmat visiitit ovat olleet satunnaisia pikapyrähdyksiä. Viime päivät Supo on tarkastellut blogiani hämmentävän usein ja kauan.

Ensin ajattelin, että sivustoni on jäänyt Supon näytölle vahingossa auki. Sitten huomasin, miten luettujen sivujen määrä hiljakseen kertyi. Toissapäivänä hän pyrähti blogiini neljästi ja istui merkintöjeni ääressä 150.41 minuuttia. Myös eilen lukusessioita oli neljä, ja tällä kertaa blogiani tutkailtiin 159.14. minuutin verran. Sivujen lukumäärästä päätellen hän on lukenut lähes koko blogini.

Merkillinen vieras askarrutti mieltäni niin paljon, että otin hänet puheeksi UM:ssä työskentelevän ystäväni kanssa. ”Miksi päättelet, että kävijä on suomalainen? Oletko varma, etteivät amerikkalaiset tsekkaa blogiasi? Oletko kirjoittanut terrorismista, sodasta tai poliittisista murhista viime aikoina?”

No en, minä kun yritän messuta täällä lähinnä taiteen ja kulttuurin ihmeitä tekevästä vaikutuksesta, missioni noin vaatimattomasti kiteytettynä. Poliisin käytöksestä olen kyllä marmattanut (mihin sivumennen sanoen en koskaan saanut minkäänlaista selitystä. Niin tyypillisen kafkalaista – vai pitäisikö sanoa suomalaista?), ja sarjakuvapiirtäjä Ville Rantaa puolustin helmikuussa, mutta sen vaarallisemmin en ole mielestäni blogissani riehunut. Kai.

Kaikkihan on tietenkin suhteellista ja tulkinnanvaraista. Ehkä minun pitäisi suhtautua merkilliseen vieraaseeni kuin Nalle Puh ja lauleskella vain: ”Rimpa-ti, rimpa-ti, rimpa-ti rei, leivo on lintu, mutta lintu leivo ei. Ongelmaa jos utelet, on vastaus, hei: rimpa-ti, rimpa-ti, rimpa-ti rei.”

Mainokset
kommenttia
 1. Viides rooli sanoo:

  Tsau Laajis ja Jussi, en tiedä kävijästä sen enempää. Hakukoneen robotti? Se on mahdollista.

  Toimittajana olen tottunut siihen, että kuka tahansa voi lukea tekstejäni, ja hyvä niin. En yleensä pohdi lukijoiden motiiveja, mutta Supon muista selkeästi poikkeava kiinnostus merkintöjäni kohtaan herätti uteliaisuuteni. Myös se, että kävijän tietokone on verhoutunut kuin klingonien sota-alus, on minusta kiehtovaa.

 2. Laajis sanoo:

  Elisan IP-osoite, joten Suomesta lienee.
  Onneksi itselläni ei ole noin tarkkaa kävijäseurantaa: en joudu yksilöimään vieraita enkä arvailemaan heidän motiivejaan.

 3. Jussi sanoo:

  Voisiko kysymyksessä olla jonkun hakukoneen robotti?

 4. Tui sanoo:

  Huomasin uuden laskurin myötä, että tuntemattomia osoitteita piipahtaa minunkin blogissani, mutta aikoja en ole seurannut.

 5. Late sanoo:

  Tiedät kävijän IP-osoitteen, selaimen ja käyttöjärjestelmän, joten ei tuo mielestäni niin hyvin ole verhoutunut… Onnea mysteeri vieraan jäljitykseen, noilla tiedoilla sen ei pitäisi enää olla kovin vaikeata ;)

 6. Viides rooli sanoo:

  Moi Tui, valtaosa kävijöistä toimii kuten itsekin teen: he lukevat merkinnän suht nopeasti, kommentin kirjoittaminen vie ehkä pari minuuttia. Sellaisen tilastotiedon seassa Supon tunteja kestäneet sessiot hyppäävät silmille väkisinkin.

  Late, jollakin toisella elämänalueella kolme vinkkiä tuntuisi ruhtinaalliselta, mutta en ole tietotekniikan ammattilainen. Supo pysyköön mysteerinä.

 7. viima sanoo:

  Enpä millään malta olla kommentoimatta tätäkin, koska olen kiinnittänyt itse huomiota samantapaisen IP-osoitteen aktiivisuuteen. Katutaide- ja graffitiaiheista blogiani kun hyvin usein katsellaan juuri tuontapaisista IP-osoitteista usein pitkään ja hartaasti. Paikkakunta- tai muita tietoja ei tietenkään ole näkyvissä, vaan kaikki ovat unknownia. Jokin Elisan toimittama liittymä siellä on takana. Sisäministeriöhän taisi vaihtaa Soneran liittymät Elisaan viime keväänä Soneran tietoturvaongelmien vuoksi.

  Tosin lievennyksenä täytyy sanoa, etten usko minkään valtionhallinnossa olevan tahon käyttävän Firefoxia. Ja kotikäyttäjäkin saattaa ehkä jollain keinoilla estää IP-osoitteen tarkempien tietojen näkymisen.

 8. Viides rooli sanoo:

  Tsau Viima, tuo Firefox on saanut minutkin epäilemään, että kyse on yksityisestä ihmisestä, ei valtionhallinnon tahosta. Mutta Supon käynnit loppuivat (ainakin toistaiseksi) samaan aikaan, kun sain poliisiylitarkastaja Jouni Välkiltä sähköpostia. Elämä on ihmeellistä, myös täällä virtuaalimaailmassa ;-)