Oiva blogirypäs

Posted: marraskuu 13, 2006 in Kulttuurin kentällä

Voiko lapsille ja nuorille esittää sitä todellisuutta, jossa he elävät? Kysymys on ponnahtanut eteeni useamman kerran parin viime viikon aikana, ensin Ilonen talo -minisarjan, sitten Peter Shafferin Equus-näytelmän tiimoilta. Kreetta Onkelin omakohtaisiin kokemuksiin pohjautuva romaani on ravisuttavaa luettavaa. Niin oli myös Maria Ruotsalan Ylen TV1:n Kotikatsomolle ohjaama versio, joka osoitti, miten ankeissa olosuhteissa osa suomalaislapsista elää – tänäänkin. Siksi tuntui oudolta seurata sarjan synnyttämää keskustelua siitä, onko soveliasta esittää televisiossa alkoholihuuruista arkea näin realistisesti.

Sama kaksinaismoralismi leimaa tällä hetkellä Britanniassa käytävää keskustelua, jossa päivitellään nuoren näyttelijän alastomuutta. Kohu on tietenkin selitettävissä sillä, että näyttämöllä nähdään ilkosillaan Daniel Radcliffe alias Harry Potter. Kun produktio julkistettiin, myös suomalaiset iltapäivälehdet rummuttivat asiasta. Se ei ollut ainoa kerta, kun äimistelin median kyvyttömyyttä tutkailla ilmiöitä syvemmin. Elokuvaversionakin tunnettu näytelmä luotaa nuoren pojan tukahdettua seksuaalisuutta, ja alastomuus on näytelmässä perusteltua. Se ei ole pelkkä katseen vangitsemiskeino kuten vaikkapa automessujen konepellillä keimailevat vähäpukeiset naiset.

Samaa asiaa, alastomuuden motiiveja ja merkitystä, pohtii The Guardian -sanomalehden teatteritoimittaja Lyn Gardner. Löysin nämä eri taidelajeja luotaavat blogit Histriomastixin kautta, enkä voi kuin peesata David Cotea: tämä Guardianin blog-sivusto kannattaa ehdottomasti merkitä suosikkeihin. Lisäyksenä myös varoitus: teräväkynäisten bloggaajien kiinnostavien tekstien äärellä vierähtääkin sitten pidempi tovi.

Lisäys klo 17.45
Korjasin merkintäni otsikon, onhan Guardianin sivustolla kyse useamman blogin ryhmästä.

Mainokset

Kommentointi on suljettu.