Katsojan silmässä?

Posted: marraskuu 10, 2006 in Arjen ilot

On taas se aika vuodesta, kun ulkomainokset ja lehdet ovat kilvan vyöryttäneet silmille kimaltelevaa pikkumustamuotia, Sexy Mission -rintaliivejä ja Brilliant Emotion -bodyja. Että jaksan ihmetellä näiden törkeästi ylihinnoiteltujen alusasujen nimiväsääjien maailmankuvaa. Sama yliampuva ote leimaa kauneudenhoitotuotteiden nimivalikoimaa. Nivean tuotteet ovat tuttuja jo lapsuudesta, mutta en voi nauramatta lukea markkinaosuuksista verisesti taistelevien voidepurkkien ajan hengen mukaisia tekstejä: Anti-Wrinkle Q10Plus Day Care tai Body Smoothing Cellulite Gel-Cream.

Myös Lumenen huulipunat irrottavat lähes hysteerisiä hihityksiä: Brilliant Bright Smile -sarjan kiiltopunissa on valmistajan mukaan Full Lip – 3D plumping effect ja sävyissähän löytyy: Cloud Embrace, Rosy Shine, Flirt with Me, Shining Star, City Lights jne. jne. Kirjailija Jukka Laajarinne pohdiskeli taannoin nimeämisen valtaa ja korrektia kieltä. Kunpa joku saisi kauneuden markkinoilla huseeraavat trendisetterit tajuamaan, että aikuisia kuluttajia kannattaisi puhutella kuin järjellisiä yksilöitä yleensäkin.

Nimisirkuksen lisäksi minua riipii mainosten ja muotijuttujen tarjoama kauneuskäsitys ja naiskuva, joka näin pikkujouluaikaan on kapeimmillaan. Povea runsaasti paljastavien, uumaa nuolevien minimekkojen ja mallien provosoivien asentojen sanoma on selvä: joka naisessa asuu narttu, joka ei muuta odotakaan kuin kellistämistä. Mediatutkija Anu Mustonen on kritisoinut median ylierotisoitumista ja muistuttaa, että viestin vastaanottajina ovat myös lapset ja nuoret: ”Jos tarjolla on vain vähäpukeisia naisia, mitä muuta siitä voi päätellä kuin että se on ainoa tapa selviytyä aikuisten maailmassa. Monelle vanhemmallekin naiselle median tarjoamat ylivoimaiset ihanteet ja jatkuva eroottinen paukutus ovat kova pala.”

Olen aiemmin maininnut, että yksi lempilevyistäni on Walt Disney -piirroselokuvien musiikista koottu tuplakokoelma. Kappaleiden joukossa on Burl Ivesin laulama The Ugly Bug Ball, jonka viesti on vastaansanomaton: myös rumilla on oikeus bilettää. Ja amerikkalaiseen tapaan tarinalla on tietenkin onnellinen loppu. Minua viehättää myös lauluun liittyvä anekdootti, joka löytyy Wikipediankin sivuilta. Kuullessaan ensi kerran Shermanin veljesten tekemän laulun, Walt Disney ei siitä juurikaan pitänyt, mutta kun Robert Sherman muistutti, miten kauneus on katsojan silmässä, ötökät saivat armon.

Kopioin tähän laulun sanat viikonlopun viihdykkeeksi. Biisi löytyy myös linkin takaa, mutta löytämäni versio on äänitykseltään aika onneton. Joku Judi Denchin ihailija on koonnut Damen elokuvien tunnussävelmistä erityisen jukebox-sivuston, mutta toteutus hiukkasen ontuu, noin kauniisti ilmaistuna. Rattoisaa viikonloppua, ötököillä tai ilman!

The Ugly Bug Ball

Once a lonely caterpillar sat and cried,
to a sympathetic beetle by his side.

”I’ve got nobody to hug,
I’m such an ugly bug.”

Then a spider and a dragon fly replied,
”If you’re serious and want to win a bride,
come along with us,
to the glorious
annual ugly bug ball.”

Come on let’s crawl
gotta crawl, gotta crawl
to the ugly bug ball
to the ball, to the ball
and a happy time we’ll have there
one and all
at the ugly bug ball

While the crickets clicked their tricky melodies
all the ants were fancy-dancing with the fleas
then up from under the ground
the worms came squirming around

Oh they danced until there legs were nearly lame
every little crawling creature you could name
everyone was glad
what a time they had
they were so happy they came

Everyone was glad! What a time they had!
They were so happy they came!

Come on let’s crawl
gotta crawl, gotta crawl
to the ugly bug ball
to the ball, to the ball
and a happy time we’ll have there
one and all!
at the ugly bug ball.

Then our caterpillar saw a pretty queen
she was beautiful in yellow, black and green
he said, ”Would you care to dance?”
their dancing led to romance.

And she sat upon his caterpillar knees
and he gave his caterpillar queen a squeeze
soon they’ll honeymoon
build a big cocoon
thanks to the ugly bug ball.

Come on let’s crawl
Gotta crawl, gotta crawl,
to the ugly bug ball
to the ball, to the ball
and a happy time we’ll have there
one and all!
at the ugly bug ball!

 

Mainokset

Kommentointi on suljettu.