Nerokas Suunnitelma

Posted: marraskuu 6, 2006 in Arjen ilot

Maanantaiaamu. Ikkunat helisevät, kun tuuli potkii niihin kuin pillastunut hevonen. Märkä lumi piirtää lasin pintaan alati valuvia kuvioita, eikä lähistön metsää näy sakealta pyryltä. Sissus, mikä alku viikolle. Ei auta muu kuin ryhtyä tarmokkaasti suunnittelemaan työjärjestystä. Ensin kirjaan asiat paperille näkyviin, sitten kehittelen erilaisia strategioita. Ja ei kun hommiin!

Tässä suhteessa toimin kuin Kani. Muistattehan, kun puunkolossaan nukkunut Nasu eli Hyvin Pieni Eläin joutui Aivan Veden Armoille? Hän jäi pohtimaan, mitä muut tekisivät hänen sijassaan: ”Ajatellaan vaikka Puhia”, hän mietti. ”Puh ei ole erityisen Suuriälyinen mutta hänelle käy aina parhain päin. Tai sitten Pöllöä. Pöllökään ei ole oikeastaan älykäs mutta hän Tietää. Hän tietäisi Mitä Tehdä kun on veden armoilla. Entä Kani? Hän ei ole Kirja-Viisas, mutta hän keksii koska tahansa Nerokkaan Suunnitelman. Tai Kengu. Kengu ei ole nerokas mutta hän olisi huolissaan Ruusta että tekisi Niin Kuin Pitääkin miettimättä sitä sen enempää. Tai Ihaa. Ihaalla menee aina niin huonosti ettei hän edes huomaisi mitään (A.A. Milne: Nalle Puh, WSOY).”

Olisi tietenkin hienoa olla kuin Pöllö, joka Tietää, tai Kengu, joka tekisi Niin Kuin Pitääkin, mutta tosiasiassa kuulun niihin, jotka aina suunnittelevat jotakin. En usko, että suunnitelmani ovat erityisen nerokkaita, mutta asioiden ponteva pohtiminen ja erilaisten listojen ja toimintastrategioiden laatiminen auttaa navigoimaan silloinkin, kun mieli on maassa ja ulkoiset olosuhteet tuntuvat ankeilta ja ahdistavilta.

Tai ehkä pimeyteen ja räkäkeleihin pitäisi suhtautua kuin juoksija Wilson Kirwa, jonka mielestä talvi on hyvää aikaa pysähtyä miettimään asioita. Tämänpäiväisessä Helsingin Sanomissa 15 ihmistä kertoo, miten he jaksavat pimeän ajan. Kirwan tapa suhtautua kaamokseen on ilahduttava: ”Vuodenajat kertovat muutoksista, joita elämässä tarvitaan. Ihminen, joka ei hyväksy muutoksia, ei kasva ollenkaan.” Hän myös muistuttaa, että elämä on lyhyt ja siksi ”meidän pitäisi syödä enemmän pannukakkuja ja vähemmän riisikakkuja”.

Kommentointi on suljettu.