Tenavat tarakalla

Posted: 23 syyskuun, 2006 in Arjen ilot, Musiikki

Työhuoneeni ikkunasta näkyy pitkä pätkä kävely- ja pyörätietä. Varsinkin aamuisin väylällä riittää väkeä: kouluun kiiruhtavia oppilaita, koiranulkoiluttajia, reippaita sauvakävelijöitä. Katseeni poimii myös monta pyöräilijää, joiden tarakalla matkaa turvaistuimeen vyötetty kypäräpäinen jälkeläinen.

Näky tuo aina mieleeni Charles M. Schulzin piirtämät Tenavat ja tietenkin Tellun pikkuveljen, Rerun van Peltin. Suomenkielinen Wikipedia kertoo, että pojan nimi on Toisto, mutta alkuvuosien suomennoksissa häntä kutsutaan myös Veikoksi sekä Viliksi. Kun aikoinani hurahdin Tenaviin, pyöräily ei ollut niin muodikasta kuin se on nykyään, eikä tarakalla kuljetettavia lapsia juuri kotikaupunkini kaduilla näkynyt. Nyt Toiston painajaiset (äiti törmää autoon, puuhun, aitaan, koiraan, kuoppaan tms.) ovat tuiki tavallista arkea suomalaiskakaroillekin.

Tenaviin liittyy myös eräs mieleeni jäänyt koulumuisto. Abiluokalla äidinkielenopettajamme sairastui, ja hän kutsui sijaisekseen entisen oppilaansa, Tapanin. Katederille ilmestyi nuori kundi, jonka opetusmetodit olivat sangen vapaamuotoiset, mutta joka rennolla tyylillään onnistui nappaamaan porukan hyppysiinsä. Eräällä tunnilla hän innostui luettelemaan suositeltavia opuksia ylioppilaskirjoituksia varten. Liitutaululle ilmestyivät mm. J.R.R. Tolkienin Taru sormusten herrasta sekä Tenavat-sarjakuvat.

Tapani kehotti välttämään ainekirjoituksessa paatosta ja olemaan persoona. Ihan varma en ole, mutta häneltä taisimme myös oppia alun perin Frank Zappan lanseeraaman ajatuksen: ”Jos lapsenne huomaavat kuinka kesyjä te olette, he tappavat teidät nukkuessanne.” Musiikkia varaäikkäope harrasti itsekin. Googlatessani sain selville, että 1970-luvulla perustettu bändi on edelleen koossa, mutta nimi on vaihtunut. Velhosta on tullut urbaani varis, The Urban Crow. Maistiaisia löytyy —> täältä.

kommenttia
 1. Suviko sanoo:

  Olen pienenä tosiaankin onnistunut aina sekoittamaan hahmot toisiinsa. Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia jotain uutta lapsuuden sankareista.

  Maailmassa ei ole koskaan tarpeeksi hyviä opettajia. Varsinkaan sijaisia. Kiitos piristävästä muistelosta. :)

 2. Louhi sanoo:

  Tellulla onkin kaksi veljeä, Rerun ja Eppu! Veljekset muistuttavat erehdyttävästi toisiaan. Ovathan he sentään samaa perhettä.
  Tykkäsin Kaupunkivariksista. Raakkuivat kauniisti. : ) Kiitos linkistä.

 3. Viides rooli sanoo:

  Hei Suviko ja Louhi, aika monet ovat nähtävästi erehtyneet luulemaan Rerunia Epuksi. Persoonallisia poikia molemmat.

  Minäkin pidän The Urban Crow -bändin tuotannosta. Noista tarjolla olevista viidestä biisistä suosikikseni nousi Loputon huhtikuu, Endless April. Se tuo mieleeni 1970-luvun Wigwamin ja jonkinlaiseksi hitiksikin nousseen kappaleen Freddie are You Ready, joka löytyy —> täältä (klikkaa ykköstä).

 4. merja sanoo:

  toi Zappan viisaus jäi kolisemaan päähäni! WAU, miten rankasti sanottu ja niin totta! vanhempien tehtävä on kesyttää lapsensa, toisinpäin käy köpelösti.

 5. marja-leena sanoo:

  Yhdyn Suvikon sanoihin! Minusta oli hauskaa oppia suomennokset, siis en tuntenut nimeltä Tenavat, ovatkin minulle hyvin tuttu Peanuts!! Hauskat muistot. Meidän lehdessä jatkuu sarja. Vaikka on vanhat, tuntuvat uudeelta kun on unohtunut paljon.

  Onko Suomessa For Better or For Worse (http://www.gocomics.com/forbetterorforworse/)? Se on minun suosikki, Kanadalaisen naisen piirtämä oman perheen innoittama sarja.

 6. Tui sanoo:

  hah, Toisto on ollut yksi tenava-suosikkini. Hänen kommenttinsa äidin tarakalta ovat loistojuttuja. Kovin erilaisia lapspersoonia siinäkin perheessä :) Visiteeraapa tuolla: http://www.snoopy.com/comics/peanuts/meet_the_gang/meet_rerun.html

 7. Viides rooli sanoo:

  Merja, olen samaa mieltä. Zappan miete on raju, mutta tosi.

  Hei Marja-Leena. En ole törmännyt suomalaisissa julkaisuissa mainitsemaasi sarjakuvaan, mutta se ei välttämättä tarkoita, etteikö kyseinen sarja olisi ilmestynyt Suomessa. Jos haluat tietää lisää sarjakuvahahmojen suomennetuista nimistä, sukella tuonne —> http://www.sci.fi/~karielk/com_enfi.htm

  Tui, koko Tenavien jengi on uskomaton ryhmä valloittavia joskin kovin erilaisia persoonia. Antamasi osoite on muuten linkitetty merkintäni Reruniin.

 8. Tui sanoo:

  Oli vai? Sori, katselin vain noita variksia :)

 9. Viides rooli sanoo:

  Terve Tapani! Joo, oli meitä luokalla muutama, jotka jaksoimme äimistellä – ja siinä sivussa kuunnellakin – Maijan tilalleen pestaamaa nuorta noviisia. Enkä todellakaan ole unohtanut sitä ällistyksen määrää, minkä kirjavinkkisi yo-kisoja varten aikanaan synnytti: Tenavat? Taru sormusten herrasta? Selvä pyy, sir. Neuvojesi vuoksi, tai niistä huolimatta, kirjoitin aineesta ällän – yo-todistukseni ainoan arvosanan, jolla voin rehvastella.

  Mukava kuulla, että olet hengissä ja heität yhä keikkaa The Urban Crow -bändin riveissä. Ja terveisiä myös tyttärellesi, joka kesti tuon puolitoista vuotta kestäneen Tolkien-rääkin. ;-)

 10. Tapani sanoo:

  Osuin Urban Crow-statistiikkaa vilkaistessani tähän linkkiin. Putosin tuoliltani, kun löysin omia sanomisiani. Muistan sitaatteja käyttäneeni ja muistan ensimmäiset opetuskokemukseni vuosikymmenien takaa. Ällistyttävää, että joku on (a) jopa kuunnellut ja (b) muistaa edelleen !!??!! Tolkien oli juuri käännetty suomeksi ja se sytytti. Myöhemmin luin koko trilogian ääneen alta kouluikäiselle tyttärelleni. En usko, että kovin moni on paukuttanut tuota opusta ääneen. Siihen meni n. puolitoista vuotta. Yks hullu luki ja toinen kaheli jaksoi kuunnella. Musiikkikin kiehtoo edelleen. Lapset ovat teini-iässä. Itse lienen kesyyntynyt, mutta ovat säästäneet henkeni :-) Terveisin Tapani