40 miljoonaa norsua

Posted: syyskuu 14, 2006 in Arjen ilot

Minä rakastan kaikenlaista triviaalia nippelitietoa. Jo lapsena ihmettelin, miten lentokoneet pysyvät taivaalla, ja vielä aikuisenakin jaksan aina vain äimistellä puhelinta. Kuinka voi olla mahdollista, että kuulen ystäväni kuiskauksen New Yorkista keskelle kesämökin laituria? Elämä on täynnä ihmeellisiä asioita – ja selityksiä.

Siksi olenkin aivan täpinässä saatuani haltuuni Isän käsikirjan (Atena). Brittiläisten Steve Caplinin ja Simon Rosen teos on sukua vanhoille suosikeilleni, 1930-luvulla julkaistulle Nuorten keksijäin ja kokeilijain kirjalle, sekä 1950-luvulla ilmestyneelle Antero Vipuselle, joka sisälsi erilaisia pelejä, leikkejä ja hämmästyttävää knoppitietoa. Isän käsikirjasta selviää mm. Nalle Puhin veljen nimi (Puhveli), miten jousipyssy valmistetaan, montako taulua Vincent van Gogh myi eläessään ja mitä pilvi painaa.

Minulle oli yllätys, kuinka raskaita pilvet ovat. Kirjan mukaan Yhdysvalloissa toimivan Kansallisen ilmakehätutkimuskeskuksen tutkija Peggy LeMone on laskenut, että tavallisen kokoisessa cumulus-pilvessä on 550 tonnia vesihöyryä. Paino voidaan ilmaista myös norsuina: kyseinen cumulus-pilvi painaa lähes sadan norsun verran. Kymmenen kertaa suurempi ukkospilvi painaa jo 200.000 norsua. Mutta sekään ei riittänyt tutkijalle, vaan LeMone päätti laskea, paljonko painaa Missourin osavaltion kokoisen hurrikaanin sisältämä vesihöyry. Vastaus on huikaisevat 40 miljoonaa norsua. Ihana kirja!

Mainokset
kommenttia
 1. SusuPetal sanoo:

  Tämähän pitää hankkia!

 2. Viides rooli sanoo:

  Hei Sp, saat kommentoijan-palkinnoksi ikioman (tietenkin Isän käsikirjasta poimitun) knoppitiedon. Tiesitkö, että pituutesi vaikuttaa siihen, kuinka kaukana horisontti on? Ihminen, jonka silmät ovat 1,2 metrin korkeudella maanpinnasta, voi nähdä reilun neljän kilometrin päähän. 1,65 metristä näkymä yltää viiteen kilometriin. Ja mikäli seisot korkealla kalliolla ja silmäsi ovat 18 metrin korkeudella maanpinnasta, horisontti on 16 kilometrin päässä. Huisaa!

 3. Tui sanoo:

  Aah, tuo kirja täytyy lainata, ehdottomasti. Se olisi hyvä lahja miehelle, jos hän ei kävisi lukemassa blogiasi ja s´huomaisi mitä voisi saada lahjaksi :) Tästäpä tulikin mieleen eräs kirja, jonka muinoin sain lahjaksi työkaveriltani.

 4. Viides rooli sanoo:

  Isän käsikirja on kieltämättä mainio lahjaidea – eikä pelkästään isille. Ja tässä myös Tuille oma kommentoijan-palkinto. Tiedätkö, mikä on märin paikka maailmassa? Se on Havaijilla sijaitseva Mount Waialeale, jonka vuotuinen sademäärä on 12 metriä(!).

 5. Tui sanoo:

  Et taida laskea kirjaa käsistäsi hetkeksikään :) ?

 6. Tui sanoo:

  Ja keksi jo sukulaisia jolle kirjan voi antaa joululahjaksi. Kiitos vinkistä, tulit ratkaisseeksi joka jouluisen ongelman :)

 7. Viides rooli sanoo:

  Osuit oikeaan, Tui, töistä ei meinaa tänään tulla mitään, kun on pakko saada hetikohtapiannyt selville, miten valon nopeus lasketaan mikroaaltouunin ja juustoraastetta sisältävän lautasen avulla tai mikä on harmaa, keltainen, harmaa, keltainen…? No, sehän on norsu, joka kierii mäkeä alas voikukka suuussa.

 8. Anna sanoo:

  Kuulostaa aivan ihanalta kirjalta. Knoppitiedolle on aina käyttöä ja useimmiten hauskaa sellaista!

 9. Viides rooli sanoo:

  Hei, Anna. Ryhdistäydyin tässä välillä, naputin juttua ja pesin kahdet ikkunat. Nyt voin hyvällä omallatunnolla palata knoppitietouden pariin. Ja sinullekin kommentoijan-palkinto: Mies pysäytti autonsa hotellin eteen ja välittömästi hän tiesi olevansa konkurssissa. Miksi? Hän pelasi Monopolia.

 10. Haavetar sanoo:

  Ooo mikä kirja! Ja kuten Tui sanoi, niin hyvä idea pukinkonttiin… ;)

 11. Viides rooli sanoo:

  Jep, Haavetar, ellei lahjan saaja ehdi ennen joulua hankkia opusta itselleen. Tässä on vielä kolme kuukautta aikaa suureen juhlaan. Päätin antaa kaikille tätä merkintää kommentoiville oman knoppitiedon murusen, sen saat myös sinä. Tiesitkö, että aivastus lähtee noin 150 kilometrin tuntinopeudella, kovempaa kuin pyörremyrsky. Teillä kun muistaakseni tuo vilustuminen on riepotellut perhettä…

 12. Haavetar sanoo:

  Oho! Kiitos. – Tuon tiedon jälkeen aivastaminen tuntuu todella huisalta! :D

 13. SusuPetal sanoo:

  Olin viikonlopun Turussa ja selailin kirjaa akateemisessa, melkein 3-kymppiä, joten jäi ostamatta. Ehkä sitten joululahjaksi jollekulle, jolta voin lainata:)

 14. Viides rooli sanoo:

  Kipin kapin kirjastoon, SP, siellä ne aarteet ovat meidän kaikkien saatavilla :-) Ja tätä kirjaa kannattaa myös etsiä alennusmyynneistä, sitten kun niiden aika jälleen on.

 15. Liisa sanoo:

  Mirja Tervon Lehmä on saman kustantajan ihastuttava kirja. Sain sen äitienpäivälahjaksi ja se on todella tiivistä asiaa hulvattomassa muodossa. Suosittelen!

 16. Viides rooli sanoo:

  Kiitos, Liisa, hauska kirjavinkistä. Sinullekin murunen knoppitietoa: jos ihmisen kaikki verisuonet liitettäisiin yhteen, siitä kertyisi 160.000 kilometrin pituinen pötkö. Neljä kertaa maapallon ympäri! Käsittämätöntä.

 17. Maccara sanoo:

  Pakko tähän kommentoida kun ihmisiä hämätään tämmöisellä nippelitiedolla. Pilvi painaa paljon, mutta miksi se pysyy ilmassa? Siksi että se on kevyempää kuin sen alapuolella oleva ilma. Ilma painaa n.1 kg/kuutio jokapaikassa! Kirkas taivas on painavampi kuin pilvi :) Että se niistä norsuista.

  • Viides rooli sanoo:

   Ehkä sinun kannattaisi kertoa tietosi Atenan kustannustoimittajille tai peräti kirjan tekijöille… ;) Minusta mielikuva tuhansista norsuista on kuitenkin hauska, oli väite sitten totta tai tarua.