Koti on tärkee

Posted: syyskuu 10, 2006 in Arjen ilot, Musiikki

Lauantai-iltaa voisi tietenkin viettää railakkaamminkin (terveisiä Medikselle & Co:lle), mutta vuoristoratamaisen viikon jälkeen kotisaunan löylyt tuntuivat ehdottomasti parhaimmalta vaihtoehdolta. Suolapalaa mutustellen ilta jatkui leppoisasti television äärellä. Kanavasurffailu päättyi kuitenkin jo alkumetreillä, kun ruutuun pelmahtivat Maarit ja Paleface. Duo svengasi hyvin yhteen, mutta laulun sanat ällistyttivät. Mikä ihmeen biisi tämä on? Sitten välähti: käynnissä oli Lauluja lapsilta -kilpailun finaali.

Pelastakaa lapset -järjestön, TV2:n ja UIT:n järjestämään kilpailuun saapui yli 7000 sanoitusta ala-asteikäisiltä lapsilta. Loppukilpailuun, joka nähtiin eilen suorana Linnanmäen Peacock-teatterista, oli valittu 10 parasta sanoitusta. Upeaa kisassa oli se, että laulujen säveltäjiksi ja esittäjiksi oli kutsuttu musiikintekijöiden kärkikaartia. Ja he olivat myös ottaneet homman tosissaan, mikä näkyi ja kuului.

Esitysten välissä kuultiin sanoittajien lyhyet haastattelut, enkä voi kuin ihailla kahdeksanvuotiaan nokialaisen Roosa Järvisen asennetta ja luomiskykyä. Hän kertoi tehneensä 20 sanoitusta, mutta valitettavasti kilpailuun sai lähettää vain kolme. Finaalissa kuultu Miksi äiti breikkaa oli huima ja humoristinen biisi. Kisan voitti Lea Ahlqvistin sanoittama Ystäväni, mutta oma suosikkini oli kymmenvuotiaan helsinkiläisen Akseli Mäkisen (ei sukua) Koti on tärkee, jonka tulkitsi omintakeisella tyylillään musiikkimaailman multimies Zarkus Poussa. Lähes avantgardistisia sävyjä sisältäneessä sanoituksessa on tuiki tärkeä sanoma, joka sinetöi eilisiltaisen tunnelman:

”Jos oot ihminen pieni, niin levitä sanaa:
Koti on tärkee,
jos sitä ei oo, niin ei oo mitään järkee,
koti on suuri tai pieni
ja jonkun murkunkin koti voi olla sieni.”

 

kommenttia
 1. kati sanoo:

  Ihana toi murkun koti voi olla sieni!

 2. Viides rooli sanoo:

  Jep, repesin kotisohvalla, kun Poussa tempaisi riimin ensimmäisen kerran. Ilokseni kyse on kertosäkeestä – vaikka eihän lauseessa mitään iloista ole, jos sen tulkitsee synkemmän kuvan kautta. Kunpa Yle lähettäisi kisan uusintana, niin huimia ovat laulujen sanoitukset.

 3. Marinadi sanoo:

  Poussa esitti saman biisin pari tuntia myöhemmin Juttutuvan keikalla. Oli tosi mainio!

 4. Viides rooli sanoo:

  Vau, mukava kuulla. Tuskinpa arvasi Akseli-poika, että hänen biisinsä raikaa pian pääkaupungin jortsuissa.