Kymmenen kysymystä kirjoista

Posted: elokuu 8, 2006 in Kirjallisuus

Timbuktu haastoi minut kirjameemiin, johon ilolla osallistun. Pari kysymystä osoittautui kieltämättä aika kinkkiseksi.

1. Kirja joka muutti elämäsi?
Mikään kirja ei ole konkreettisesti muuttanut elämääni, vaikka monesta olen ammentanut ideoita ja mausteita omaan arkeeni. Nostankin spotteihin Kuvitettuja klassikkoja -sarjakuvasarjan, joka sai minut innostumaan tarinoista ja toimi eräänlaisena ponnahduslautana kirjojen maailmaan. Ja sehän oli iso muutos.

2. Kirja jonka olet lukenut useammin kuin kerran?
Kirsi Kunnaksen Tiitiäisen satupuu on kirja, jonka runot olen lukenut elämäni aikana useita kymmeniä kertoja. Minkäs teet: olen rakastunut Herra Pii Poohon. Olen lukenut useamman kerran myös Antoine de Saint-Exupéryn Pikku Prinssin, josta keräilen erikielisiä versioita. Robertson Daviesin häkellyttävän upean The Cunning Man -kirjan olen lukenut kahdesti ja aion lukea sen jälleen tulevana talvena. Väinö Linnan tuotannon ja Tove Janssonin Muumi-kirjojen äärelle palaan toistuvasti.

3. Kirja jonka ottaisit mukaan autiolle saarelle?
Lähden siitä, että saarelta on pyrittävä paikkaan, jossa on ainakin kirjasto. Saisikohan Amazonista Sudenpentujen käsikirjan?

4. Kirja joka teki sinut hilpeäksi, kevytmieliseksi, huikentelevaiseksi.
Viini-kirjoilla on todistettavasti tällainen vaikutus. Ainakin silloin, kun niiden vinkeistä ottaa vaarin.

5. Kirja joka sai sinut sortumaan nyyhkytyksiin?
Hormonivaihtelujen vuoksi on hetkiä, jolloin jo yksikin satunnainen sana (vaikkapa ”käkikello”) itkettää. Tästä syystä suhtaudun varovaisesti esitettyyn kysymykseen. Ei pidä kirjaa syyttää, jos porua pakkaa tulemaan. Mutta on yksi teos, jonka monet kohtaukset saavat minut kyyneliin: Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla. Siinä on niin tunnistettavia ja koskettavia asioita oman sukuni ja kansamme historiasta.

6. Kirja jonka toivoisit kirjoitetuksi?
Kaunokirjallisuuden puolelta en osaa nimetä toiveteosta, mutta tietokirjallisuuden puolelle mahtuisi jopa sarja suosittujen pääkaupunkien siisteistä, yleisessä käytössä olevista vessoista. Matkailijana arvostaisin tyylillä tehtyä kirjaa, jossa vessojen sijainnin lisäksi olisi luonnehdinta tiloista ja mahdollisista maksuista sekä kerrottaisiin sen rakennuksen suunnittelijoista, historiasta ja kaupunginosasta, josta kyseinen helpotushuone löytyy. Ajatelkaapa miten kiinnostavan kokonaisuuden saisi esimerkiksi Helsingin yliopiston toileteista!

7. Kirja jota et toivoisi kirjoitetun?
Vierastan ajatusta kiellettyjen kirjojen listasta. Kyllä maailmaan sanoja mahtuu. Eihän kaikkea kuitenkaan tarvitse eikä ehdikään lukea.

8. Kirja jota parhaillaan luet?
Nyt kesken on monta: mm. Margaret Atwood: Oryx and Crake, Matti Mäkelä: Syrämmen kieli, Mitch Albom: Tuesdays with Morrie, Inari Krohn: Muusa kirjahyllyssä, Geoffrey Luck: Villa Fortuna – An Italian Interlude, Åke Edwardson: Kivinen purje. Kulloisenkin kirjan valitsemista määrää osin työ, osin mielentila.

9. Kirja jonka aiot lukea?
Minulla on eräs ikuisuusprojekti, jonka aion vielä saattaa päätökseen. Olen aiemmin kertonut olevani innokas nojatuolimatkailija. Patricia Schultzin kokoama 1000 Places to See Before You Die kuljettaa lukijaa ympäri maailman ja laventaa innoittavalla tavalla maantiedon tuntemusta. Suosittelen – tai pikemminkin varoitan: kirja voi suistaa vararikkoon.

10. Haasta viisi bloggaajaa
Haluaisin kuulla Kannuvalimon herroja elähdyttäneistä kirjoista, samoin haastan Harhalogin Jyrkin, Antin ja Vesan, Annan ihmemaassa, Raapimisjälkiä tekevän Katin sekä Irlantilaisen sateenvarjon Ahoset.

Mainokset

Kommentointi on suljettu.