Näkyjen vallassa

Posted: elokuu 5, 2006 in Kulttuurin kentällä, Teatteri

Teatteriesityksiä katsoessani ja niistä kertoessani keskityn usein näyttelijöiden työhön, mutta se ei tarkoita, että suhtautuisin ylimalkaisesti pukusuunnittelijoiden, lavastajien ja valosuunnittelijoiden sarkaan. Päinvastoin, minua on aina kiehtonut nähdä, miten visualistit luovat sanoista konkretiaa, uuden maailman. Mutta parhaimmillaan heidän työnsä nivoutuu niin saumattomasti kokonaisuuteen, ettei yksityiskohtiin kiinnitä välttämättä huomiota, vaikka tosiasiassa miljöön, vaatteiden, rekvisiitan ja valojen kautta kerrotaan erilaisia asioita, viedään tarinaa eteenpäin ja tuotetaan sisältöä sekä merkityksiä.

Visualistien työstä kiinnostuneiden kannattaa suunnistaa Helsingin Kaapelitehtaan pihalle, jonne on rahdattu kolme kuljetuskonttia. Lastina ei ole mitä tahansa bulkkitavaraa, vaan 18 suunnittelijan huikeimpia näkyjä neljän viime vuoden ajalta. Suomen Lavastustaiteilijain Liiton, Suomen Oistat -keskuksen ja Suomen Valo- ja Äänisuunnittelijoiden Liiton tiistaina avautuvan Illusion 2006 -näyttelyn teemana on Pohjoisen valo. Konttien maailmasta ei ole vielä kuvia verkossa, mutta neljä vuotta sitten Jyväskylässä pidetyn Illusion 2002 -näyttelyn antia voi ihailla täällä.

Ja vielä terveisiä kirjallisuuden maailmasta. Olen lisännyt blogilistaani linkin Meet the Author -sivustolle, jossa kirjailijat kertovat omista teoksistaan. Itseäni huvittaa tapa, jolla kahdeksankymppinen P.D. James valottaa Death in Holy Orders -dekkarinsa juonta ja tapahtumia. Kuvailtuaan miten eräs kirjan henkilöistä murhataan raa´asti kirkon alttarilla, rouva ilmoittaa hymysuin nauttineensa suuresti teoksen kirjoittamisesta.

Lisäys klo 13.35
Haavetar on listannut kesäloman, tai oikeastaan elämän, parhaita asioita. Sydäntä läikähdyttävää luettavaa.

Mainokset
kommenttia
  1. Haavetar sanoo:

    Oi, kiitos. *pun*

  2. merja sanoo:

    kiitos illusion-vinkistä, kiinnostaisi tosiaan käydä katsomassa. tämän kesän haihatuksemme loppuu viikon kuluttua, joten tie on taas avoin…