Poliisin vastausta odotellessa

Posted: heinäkuu 31, 2006 in Vastarannan kiiski

Huomasin tänä aamuna, että Halo Efekti, Digicamera.net ja Basso.fi ovat linkittäneet Kun häkki heilahti -merkintääni, ja siksi ajattelin tarjota lukijoille pienen päivityksen tapauksen tiimoilta.

Otin viime perjantaina yhteyttä Tampereen kihlakunnan poliisilaitoksella kuulustelut hoitaneeseen Tero Knuutiseen, joka suhtautui kyselyyni ystävällisesti, mutta vaitiolovelvollisuuteen vedoten hän kieltäytyi kommentoimasta tapausta ulkopuolisille. Kyseisen tapauksen tiedottamisvastuu kuuluu Knuutisen esimiehelle, Pauli Mäkelälle, joka on lomalla 7.8. asti. Siihen asti en halunnut odottaa, joten Knuutinen kehotti minua ottamaan yhteyttä Tampereella toimivaan Poliisikouluun, josta saisin kattavat tiedot kiinni otettujen oikeuksiin liittyvissä kysymyksissä.

Seuraavaksi sain sähköpostia Poliisikoulun tiedotusosastolla työskentelevältä Pia Penttilältä, joka kertoi keskustelleensa asiasta Poliisikoulun johtajan sijaisen Timo Rajalan kanssa. Tämä kuitenkin päätti, ettei Poliisikoulu ota asiaan kantaa, koska kyse on yksittäistapauksesta, josta koululla ei ole tarkempaa tietoa. Rajalan pyynnöstä kyselyni kiinniotettujen oikeudesta ilmoittaa lähiomaisille on nyt kierrätetty Tampereen poliisilaitoksen poliisipäällikölle Aapo Nuotiolle sekä apulaispoliisipäällikölle Risto Äijälälle (tutkintayksikkö on hänen alaisensa). Toistaiseksi vastausta ei ole kuulunut.

Keskustellessani Knuutisen kanssa sain tietää erään itseäni hämmästyttäneen asian. Olin aina luullut, että amerikkalaiselokuvissa usein nähty kohtaus, jossa pidätettäväksi joutuva pää- tai sivuhenkilö muistuttaa oikeudestaan yhteen puheluun, toimii ainoastaan Yhdysvalloissa. Kun ihminen otetaan kiinni, puututaan samalla kansalaisen perusoikeuksiin. Mutta on yksi perusoikeus, johon poliisi ei saa Suomessa millään tavoin kajota. Se on kansalaisen oikeus ottaa yhteyttä asianajajaan. Toisin sanoen Mortin ja Vertin olisi pitänyt pyytää saada soittaa asianajajalleen, ei äidilleen. En huomannut tarkistaa asiaa Knuutiselta, mutta asianajajan nähtävästi oletetaan ilmoittavan kiinni otetun tilanteesta lähiomaisille tai niille tahoille, jotka kiinni otettu itse nimeää. Tämänhän pitäisi synnyttää Suomeen melkoiset consigliere-markkinat. Tottahan jokaisella perheellä pitää olla oma uskottu mies (tai nainen) poliisiviranomaisten yllättäviä manööverejä varten.

Mainokset
kommenttia
 1. streetart sanoo:

  Itsekin valokuvauksesta asemalle joutuneena voin sanoa sen verran, että silloin poliisi meinasi katsoa kamerasta kuvia, mutta toinen poliisi kielsi sen vetoamalla yksityisyyden suojaan. Mortin ja vertin tapauksessa käsittääkseni poliisilla ei ollut minkäänlaista oikeutta katsella kuvia.

 2. Viides rooli sanoo:

  Terve, streetart. Tuo on minulle uutta tietoa. Kyselin juuri Kun häkki heilahti -merkinnän kommenttiosastossa, onko lukijoiden joukossa yhtään oikeusoppinutta, joka osaisi selventää asiaa. Anybody?

 3. oopa sanoo:

  On myös tapaus, jossa graffiti-sivustoa pitänyttä miestä syytettiin kaikista sivuilla olleiden kuvien graffitien maalauksesta. En tiedä menikö juttu koskaan rosikseen.

 4. ramin sanoo:

  Vaikken olekaan oikeusoppinut, löytyy verkosta riittävästi aiempia ratkaisuja asiaan liittyen. Kävinkin edelliseen merkintääsi kommentoimassa aiheesta tarkemmin.

 5. Viides rooli sanoo:

  Hei Oopa, onko kyse suomalaisesta tapauksesta? Jos on, minkä poliisilaitoksen alueella kyseinen tapaus on sattunut?

  Kiitos, Ramin. Kaksikko saa kuulemma keskiviikkona kameran takaisin. Pyysin Verttiä kysymään poliisiviranomaisilta kameran takavarikoinnin perustelut.

 6. Tui sanoo:

  Kuulemma yksi syy haluttomuuteen antaa lupa soittaa lähiomaisille voi olla se, että siten haluataan estää mahdollisista kiinnijäämisistä ilmoittaminen esimerkiksi rikostovereille. Selkeä ongelma on se, ettei Suomessa ole oma akimies -systeemiä, oma lakimiesthän voisi ilmoittaa omaisille.

 7. Viides rooli sanoo:

  Hei Tui, esittämäsi perustelu on tietenkin käypä, mutta kyseisessä tapauksessa ajatus siitä, että äidit olisivat mukana jonkinlaisessa juonessa, tuntuu lähinnä huvittavalta. Mutta poliisihan ei sitä voi tietää.

 8. Tui sanoo:

  Minustakin äitien epäileminen rikostovereiksi on hassu – vaikka sellaista on – mutta eihän poliisi voi tietää kenelle oikeasti soitetaan tai mitä terveiset koodikielellä merkitsevät. Näin asiaa myös perusteltiin. En taitaisi hyväksyä syytä, jos hätäilisin omien läheisteni puolest, joten aika kimurantti asia on.

 9. oopa sanoo:

  On suomalainen tapaus. Luulen Lahtea tai PK-seutua.