Merikapteenin mehevät jutut

Posted: heinäkuu 29, 2006 in Kulttuurin kentällä

Jäin viikolla höristelemään korviani, kun radiosta kantautunut tarina sai niin huimia käänteitä, että aloin epäillä kuulemaani mätäkuun jutuksi. Siinä vaiheessa, kun sukeltaja kiskaisi haita pyrstöstä ja ryhtyi hinaamaan sitä rantaan, oli pakko ryhtyä selailemaan ohjelmatietoja. Mistä on kyse?

Etsintä vei minut keskelle Radioteatterin tuottamaa Ristiaallokkoa, kirjailija ja merikapteeni Juha Lehtosen kiehtovien tarinoiden äärelle. Sukellusveneen kapteenina ja tutkijana toimineen Lehtosen muistelosarja pohjautuu kaksi vuotta sitten ilmestyneeseen samannimiseen kirjaan, joka vie lukijan aavalle ulapalle, suolaisen tuulen väylälle, merenpohjaan ja lukemattomiin satamiin. Merimiesslangilla ryyditetty stoorikokoelma (maakravun onneksi loppusivuilta löytyy alan sanasto) on riemastuttava lukukokemus ja sai jälleen kerran hämmästelemään, miten joitakin meistä on siunattu elämää suuremmilla seikkailuilla. Tai ehkä kyse on vain halusta ja rohkeudesta heittäytyä virran vietäväksi.

Niin, se hai. Tiedättekö, miten tuo merten kauhu pyydystetään paljain käsin? Lehtosen mukaan haita pitää tarttua pyrstöstä ja kiskaista voimakkaasti taaksepäin. Koska hain vatsa ja suolet ovat ruumiinontelossa irrallaan, ne siirtyvät nykäyksen voimasta kohti nielua, ja peto lamaantuu. Kuinka ollakaan, Lehtosen sukelluskaveri John päätti eräänä kauniina päivänä kokeilla kikkaa, kun hän äkkäsi merenpohjassa sopivasti puolihorroksessa uineen sinihain. Valitettavasti temppu tepsi vain osittain, ja hai alkoi kamppailla. Kaverin ei auttanut muuta kuin puristaa tiukasti pyrstöstä ja hinata saalis rantaan. Pataan peto ei sentään päätynyt, vaan hai heitettiin kokeilun jälkeen takaisin mereen. Sen pituinen se.

Kiinnostuneille tiedoksi, että Lehtosen mehevät jutut jatkuvat eetterissä vielä ensi viikon. Sukeltakaa Radio Suomen kanavalle klo 12.35.

Lisäys klo 18.45
Päivitin blogiosastoa, mm. Haavahuoneen Kati on teroittanut kyntensä & kynänsä ja muuttanut uuteen osoitteeseen.

Mainokset

Kommentointi on suljettu.