Ymmälleen joutumisen taito

Posted: heinäkuu 11, 2006 in Mietteitä

Taustamateriaalia lukiessani poimin tekstistä kirjoittajan vuosia aiemmin joltakin luennolta muistiin merkitsemän ”inhimillisen osaamisen tukiohjelman” ja jäin pohtimaan: mitkä ovat minun taitoni, oma selviytymisen reseptini?

”Minä aion menestyä tulevaisuudessa, ja mitä siihen vaaditaan? Siihen vaaditaan tunnetta ja älyä, rohkeutta, intohimoa, vitkastelun välttämistä, hyvää työmoraalia, elämän arvoja, kykyä uusiutua, ymmälleen joutumisen taitoa, intuitiota, sitoumuksellisuutta, kriittisyyttä, nöyryyttä, joustavuutta, epävarmuuden sietokykyä, hyvää yleissivistystä, hiljaista tietoa ja kielitaitoa.” (Taina Semi: Ihmetekoja kaapista löytyvillä aineksilla. Opri ja Oleksi Oy. 2004)

Mainokset
kommenttia
 1. mediaope sanoo:

  Ihan hyviä. Minä vain usein mietin, että mitä se menestyminen on?

 2. Viides rooli sanoo:

  Tsau, mediaope. No idea. Osin siksi käytin oman pohdiskeluni kohdalla selviytyminen-sanaa.

 3. mediaope sanoo:

  niin, huomasin. semmostahan se on.

 4. Halo Efekti sanoo:

  Onneksi sitä ei nuorempana tiennyt minkälaista arkirealismia tämä elämästä selviytyminen on vaikka edellytykset ovat melko kohdallaan…

 5. Viides rooli sanoo:

  Niinhän se on, nuorena ajattelee tekevänsä ”kaiken”, mutta elämässä on tehtävä valintoja. Aika usein elämä itse tekee ne valinnat puolestasi, tavallaan jakaa pakan pelikorttivertausta käyttääkseni, ja sitten on vain tehtävä parhaansa pärjätäkseen käteen jääneillä korteilla. Yhden selviytymiskeinon voisin lisätä tuohon listaan: huumorin. Vaikka asiat eivät välttämättä paranekaan sen avulla, niihin saa usein huumorin ja itseironian myötä uuden, ainakin hetkellisesti helpottavan lähestymiskulman.