Taskut täynnä satuja

Posted: heinäkuu 3, 2006 in Kuvataide

Eilinen Helsingin Sanomat kertoi Karstulassa viikonloppuna vuoden sadunkertojaksi valitusta Outi Rauhalasta, mutta jutussa ei mainittu, että valtakunnallinen sadunkerrontakilpailu on osa Satusivellin-lastenkulttuuritapahtumaa, joka tänä vuonna järjestettiin Kylli-tädin hengessä. Ensi torstaina, runon ja suven päivänä, tulee kuluneeksi sata vuotta nyt jo edesmenneen taidemaalarin ja kuvaamataidonopettajan Kylli Kosken syntymästä.

En liene ainoa, joka lapsena tuijotti lumoutuneena televisiota, kun Kylli-täti mainiossa, monin taskuin varustetussa taiteilijantakissaan (jonka vasta myöhemmin sain tietää olevan Marimekon mallistoa) loihti paperille ihania satujaan, kannusti pikku piirtäjiä omaperäisyyteen, kehotti panemaan roskasilmän kiinni ja katsomaan maailmaa satusilmin. Hänellä itsellään riitti silmää elämän kauniille yksityiskohdille ja ilon aiheille: kukille, tähdille, kumpupilville, metsän eläimille, auringonsäteille, veden välkkeelle.

Kylli-tädin herkkää ja lennokasta viivaa voi ihailla ensi elokuussa Helsingin Ruskeasuolla sijaitsevassa Invalidisäätiön Galleria Ortonissa, jossa avautuu Kylli Kosken 100-vuotisjuhlanäyttely. Sitä ennen taiteilijan jutustelua voi kuunnella netissä. Löysin Yleisradion radio- ja televisioarkistojen helmistä kootusta Ylen Arkista Nadja Nowakin ja Olga Ketosen Kohtaaminen-sarjaan toimittaman Miten minusta tuli minä, Kylli-täti. Nauhalta paljastuu muun muassa, miten Villi-lempinimen jo lapsena saanut Kylli erotettiin koulusta tupakanpolton vuoksi. Vauhtia riitti myöhemminkin, kun hän nuorena taideopiskelijana liiti Tulenkantajien seurassa, maalasi ja tanssi. Tai kun hän yli viisikymppisenä laski Niilo Tarvajärven kanssa pesuvadeilla Kaivopuiston jäämäessä. Ehkä hellyttävin ohjelmassa kuultava muisto on entisen heilan, Mika Waltarin, Muukalaislegioona-kirjaan rustaama omistuskirjoitus: ”Kylli Koskelle, pienelle villihevoselle, jolla on silkinpehmeä kuono.”

Lisäys klo 11.00
Poimin blogilistalleni rutkasti lukuiloa antavan linkin. Mutta varoitan: Pasi Ilmari Jääskeläisen seurassa aika saa siivet.

Mainokset

Kommentointi on suljettu.