Nautintojen maailmassa

Posted: kesäkuu 29, 2006 in Kulttuurin kentällä

Piipahtaessani jälleen kerran kanadansuomalaisen taiteilijan Marja-Leena Rathjen sivustolla, jäin kateellisena lukemaan sikäläisestä tv-tarjonnasta. Kun meillä suvea vietetään iänikuisten uusintojen parissa, Vancouverissa perehdytään kuvataiteen ja elokuvan mestareiden ajatuksiin ja matkataan ajassa taaksepäin taiteen syntysijoille laadukkaiden taidedokumenttien myötä. No, ehkäpä BBC:n tuottama How Art Made the World näkyy jonakin päivänä myös omasta televisiostani.

Samalla kun heitin toiveikkaan rukouksen Yleisradion ohjelmahankkijoiden suuntaan, päätin kokeilla viisiosaisen ohjelmasarjan esittelysivulla olevaa Art & Personality -testiä. Idea on yksinkertainen: näytölle ilmestyy maalauksia, jotka pitää arvottaa oman maun mukaan. Lisäksi tulee arvioida taiteilijan taidot. Testin lopputulos yllätti minut täysin, sillä sen mukaan pidän eniten japanilaisesta ukiyo-e-taiteesta. Omat mieltymykseni tuntien ja näytettyjen kuvien perusteella olisin veikannut, että testitulokseksi olisi tullut pohjoista renessanssia edustava taidesuuntaus. Koko valikoimasta ihastuin eniten itselleni aiemmin tuntemattoman Rudolf Bauerin abstraktiin teokseen Furioso 9, mutta niin vain kävi, että japanilaiset löivät laudalta sekä eurooppalaiset, amerikkalaiset että islamilaista taidetta edustavat kollegansa.

Testissä ukiyo-e on käännetty ”pictures of the floating world”. Helsingin kaupungin taidemuseon sivustolta löysin aihetta syventävän selityksen. Kyse on sen mukaan kuvista, jotka kuvaavat nautintojen maailmaa. Sitä en ole tullut koskaan ajatelleeksi, vaikka olen katsellut kyseistä taidesuuntausta edustavia kuvia kerta toisensa jälkeen, kiitos ystäväni, joka toi Japanista tuliaisiksi Toshusai Sharakun kiehtovilla puupiirroksilla koristetut pelikortit. Aina sitä pieni ihminen oppii jotakin uutta.

Mainokset
kommenttia
 1. marja-leena sanoo:

  ”Aina sitä pieni ihminen oppii jotakin uutta.” Aivan! Viime vuosina netistä löytyy ihanan paljon kaikkea vaikka mistä alasta. Minua ihmetyttää ja ilahtaa miten paljon esim. kivitaiteesta ja arkaeologista voi lukea ja nähdä kuvia. Tutkimuksetkin ovat kasvanut viime kymmenissä vuodessa ja yleisön kiinnostus senkin mukaan, ja niin tämmöiset ohjelmatkin tulee tehtyä. Siitähän oma innostus on kasvanut ja vaikuttanut omaan taiteentyöhöni.

 2. Viides rooli sanoo:

  Olet oikeassa, Marja-Leena, netti on tiedonhakijalle ja taiteen rakastajalle todellinen aarreaitta. Tosin välillä on pidettävä aidosti varansa, sillä päätteen ääressä aika hurahtaa kuin huomaamatta. Kerro sitten, ovatko BBC:n sarjan jatko-osat yhtä hyviä kuin mitä mainostit ensimmäistä osaa.

 3. Maria sanoo:

  Hei Viides rooli. Sain tulokseksi impressionismin. Useimmat töistä kylläkin ärsyttivät, ja muistuttivat siitä miksi käyn niin harvoin taidegallerioissa. Tuli mieleen myös, että olivatkohan jotkut kuvat osia taideteoksista, rajauksista päätellen… mene ja tiedä…

 4. Viides rooli sanoo:

  Hei Maria, ainakin Hieronymus Boschin ja Matthias Grünewaldin teoksista näytteillä oli vain osa. Se tietenkin vaikuttaa oleellisesti katsomiskokemukseen.

 5. Suviko sanoo:

  Silta varalta, että tekemäsi testi olisi osunut suunnileen oikeaan mieltymystesi suhteen:
  Shin hangaa myyvän ja esittelevän gallerian sivuilla on kiva galleria. Klikkaa side gallery linkin takaa taiteilijoiden omia gallerioita: http://hanga.com/
  http://en.wikipedia.org/wiki/Shin_hanga

 6. Viides rooli sanoo:

  Kiitos vinkistä, Suviko. Upeita taiteilijoita, pysäyttäviä töitä.

 7. Tui sanoo:

  Tuo testi on aika kiinnostava. Sain taideteosten perusteella tuloksksi taidesuunnan, joka ei kiinnosta minua ja persoonallisuustestissä mainittu suunta, josta useat saman tuloksen saaneet pitävät on juuri se, mistä minäkin olen kiinnostunut.

 8. Viides rooli sanoo:

  Hauska kuulla, että muutkin saavat testissä itseään yllättäviä tuloksia. Eiväthän taideteokset tietenkään näytä päätteellä yhtä loisteliailta kuin livenä, mutta ainakin itse jäin testin äärellä jälleen miettimään, mitkä ovatkaan ne asiat, jotka saavat minut ihastumaan johonkin teokseen. Taito, tunnelma, värit, muoto, näkemys, maailma?

 9. Tui sanoo:

  Ja sitten tämä pidänkö jotakuta taitailijaa jahjakkaana. Kaikki olivat minusta lahjakkaita ja taitevia, ,ei kai se taitelijaa lahjattomaksi tee, jos minä en satu pitämään hänen teoksistaan? Mutta siinä ehkä arvioitiinkin persoonallisuutta osin.