Vieraan isännän palveluksessa

Posted: kesäkuu 26, 2006 in Kulttuurin kentällä, Sanojen mahti

Verkossa kirjoittavia syytetään usein sitaatti- ja tekijänoikeuksien loukkaamisesta, mutta muiden tekstien härski lainaaminen osataan myös perinteisessä printtimediassa. Olen usein hämmästellyt iltapäivälehtien tapaa kopioida aikakauslehdissä ilmestyneitä juttuja. Yksi pöyristyttävimmistä esimerkeistä, Ilta-Sanomissa 2000-luvun alussa julkaistu juttu Tapani Kansasta, jossa lähes puolet oli lainattu toimittaja Outi Reinolan Eeva-lehdelle kirjoittamasta jutusta, päätyi lopulta oikeustuomioistuimeen asti. Erityisen törkeäksi tapauksen teki mielestäni se, että Tapani Kansa kertoi jutussa hyvin henkilökohtaisesta ja vaikeasta, jopa tabuksi koetusta aiheesta: mielenterveysongelmista.

Lainaaminen ja hyvä lehtimiestapa ovat askarruttaneet viime aikoina mieltäni, kiitos Aamulehden, joka julkaisee Blogosfääri- ja Verkossa-otsakkeen alla suomalaisten bloggaajien tekstejä sunnuntaisin ilmestyvässä Asiat-liitteessään. Sain tietää asiasta, kun Tampereella asuva ystäväni kertoi yllätyksekseni lukeneensa kesäkuun alussa blogimerkintäni Porvoon tuomiokirkon polttamisesta maakunnallisesta sanomalehdestä. Siis mistä? Pakkohan sitä oli painua paikallisen kirjaston lukusaliin tsekkaamaan tilanne.

Tottahan se oli: kesäkuun 4. päivä ilmestyneessä Asiat-liitteessä kirjoitukseni täyttää yhdessä Jari Sedergrenin ja Pagisijan blogeista napattujen tekstien kanssa puolet sivusta. Meidän kolmen mielipiteet esitellään lukijoille ”ajankohtaisen nettikirjoittelun parhaimmistona”. Sivun alaosan, Blogosfäärin, täyttävät neljän kirjoittajan – Sen Sussun, Markku Jokisipilän, Tuulikki Ukkolan ja Jyrki Kasvin – blogimerkinnät. He edustavat ”vapaan verkkokeskustelun parhaita paloja”. Yllättävää on myös se, että bloggaajien tekstejä on editoitu kuin toimituksen omaa aineistoa konsanaan. Poistettuja kohtia ei ole merkitty millään tavoin. Yleensähän välistä poistetut sanat tai lauseet osoitetaan joko kahdella viivalla tai suluissa olevilla kolmella pisteellä. Omasta tekstistäni on lisäksi muokattu otsikko yläkerran kokoelmalle: Tuhotyöstä tuli kansanhuvia.

Uteliaisuudesta kävin katsastamassa myös seuraavien viikonvaihteiden blogimerkintäpoiminnat. Ja ällistyin yhä enemmän: 11. kesäkuuta ilmestyneessä liitteessä blogilainaukset täyttävät lähes koko aukeaman, mm. Oliver Jazzin, Glittery Andrewin, Mirka Muukkosen ja Jussi Salonrannan mielipiteiden rinnalle on aukeaman laitaan sijoitettu Jyrki Lehtolan mediaa käsittelevä kolumni. Sama meininki jatkuu juhannuksen alla ilmestyneessä liitteessä.

Kirjoittamisesta leipäni ansaitsevana freelance-toimittajana voisin tietenkin sitaatti- ja tekijänoikeuksien lisäksi messuta rahasta. Onhan Aamulehti totta vieköön keksinyt halvan, suorastaan ilmaisen, tavan tarjota lukijoilleen persoonallisia tekstejä. Ja nyt alleviivaan: en kuvittele tienaavani killinkiäkään avoimesti nettiin kirjoittamillani blogimerkinnöillä, vaan teen niitä paitsi omaksi ilokseni, myös ammattitaitoni ylläpitämiseksi. Säännöllinen tekstin parissa työskenteleminen auttaa pitämään kanavan auki. Ei päivää ilman piirtoa, kuten Goethekin sanoi. Blogin pitäminen on perinteistä päiväkirjakirjoittamista antoisampaa myös siksi, että se antaa mahdollisuuden lukijoiden kommentteihin ja vuoropuheluun.

Ehkä eniten minua kiukuttaakin Aamulehden Asiat-liitteen tekijöiden tökerö käytös. Ainakaan minulle ei kukaan toimituksen väestä ole tähän päivään mennessä vaivautunut kertomaan, että blogimerkintäni on päätynyt sanomalehden sivuille, siitäkään huolimatta, että blogissani on kaikille avoin kommenttiloota. Se, että kirjoitustani väitetään nettikirjoittelun parhaimmistoksi, saattaa ehkä imarrella hetken, mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että megaluokan kustantaja käyttää härskisti hyväkseen bloggaajien tekstejä puhtaasti kaupallisessa tarkoituksessa.

Lisäys 27.6. klo 10.50
Päivitin blogilistaani, sillä löysin pari uutta tiukkaa sekä kiinnostavia maailmanmatkaajia.
Toinen lisäys klo 16.15
Nyt sivuston laidalta löytyy myös CC-tagi.

Mainokset
kommenttia
 1. Tui sanoo:

  Minusta asiasta kannattaa pitää ääntä, esimerkiksi kirjoittamalla toimittajille, Aamulehden yleisönosastoon ja/tai vaikka Julkisen sanan neuvostoon. Blogeja kirjoitetaan niin paljon, että härski toimittaja saa vähällä vaivalla sivun täytettä – eikä bloggaaja edes tiedä päässeensä kirjoituksellaan painettuun lehteen.

  Minusta kyse ei ole niinkään rahasta vaan periaatteista. Merkitsemätön editointi on vain pienen askelen päässä siitä, että nappaa kirjoituksen omiin nimiinsä. Minua mietityttää myös se, että toimittaja ei vaivaudu kirjoittamaan kommenttilootaan niitä noin viittä sanaa, joilla ilmoittaa lainanneensa tekstiä.

 2. Viides rooli sanoo:

  Tsau Tui, juuri tuo kollegoideni välinpitämätön asenne bloggaajia kohtaan riepoo itseäni eniten. Kun kerran nähdään se vaiva, että käydään kopioimassa blogimerkintä sanomalehden sivuille, saman tien toimittaja voisi ystävällisesti ilmoittaa asiasta kommenttilootassa. Ja kieltämättä hämmästyin toimituksen harjoittamasta sangen vapaasta editointityylistä. Pahimmillaanhan se johtaa tekstin sisällön vääristymiseen. Eikä alkuperäisen tekstin kirjoittajalla ole minkäänlaista tietoa tapahtuneesta.

 3. Miss Foxy sanoo:

  palautetta vaan Aamulehteen!

  saattaisi laittaa liikkeelle keskustelun yleisemminkin aiheesta, että kenen *omaisuutta* blogitekstit ovat ja millainen *tekijänsuoja* niitä koskee.

 4. Viides rooli sanoo:

  Heippa Miss Foxy, käypä sinäkin lähimmässä lukusalissa ja tsekkaa, josko sinutkin on jo imuroitu Aamulehden sivuille. You never know.

 5. Maurelita sanoo:

  Hui tosiaan ! Laita ihmeessä palautetta ; tökeröä ja lehtimiesten etiikkaa tahraavaa toimintaa.

  Helppoa tosiaan lainailla toisten tekstejä ja myydä niillä, mutta luulisi että vähintäänkin kysytään lupa moiseen, tai edes ilmoitetaan kohteliaasti.

  Sulla ei oo mitään Creative Commons -tagia sivuillasi ? Laitoin omilleni varmuuden vuoksi, muttei se taida sen enempää suojata. Kunhan on.

  Toivottavasti saat edes pahoittelut !

  *raivossa empatiasta*

 6. Viides rooli sanoo:

  Tervehdys Maurelita, tuo CC-tagi on hyvä idea. En tosin tiedä, hyödyttääkö se mitään, mutta ainakin se olisi selkeä viesti omista periaatteistani.

 7. Tui sanoo:

  Pitäisi varmaan laittaa kaikiien omille sivuilleen, vaikka ei kuvittelisikaan kenenkään lehtimiehen olevan kinnostunut arkijuttujen lainaamisesta. Mutta silti. Olen pettynyt toimittajien työasenteeseen, koska esimerkiksi itse olen hyvin tarkka siitä, miten lainataan ja miten lainaus osoitetaan.

 8. Viides rooli sanoo:

  Olen tänään meilannut (mielestäni sangen ystävällisen) viestin Aamulehden Asiat-liitteeseen ja pyytänyt toimitusta kertomaan, miksi blogimerkintöjen lainauksesta ei ole ilmoitettu kommenttilootassa. Katsotaan, saanko minkäänlaista vastausta.

 9. Henri Sivonen sanoo:

  Creative Commonsin NC-lisenssikomponentti ei suojaa tässä tilanteessa. Ajatus siitä, että mikään CC-lisenssi kieltäisi jotain verrattuna tilanteeseen, missä mitään lisenssiä ei myönnetä, on täyttä kukkua.

 10. Viides rooli sanoo:

  Voipi olla, Henri, kuten sanot, mutta jotakin konkreettista minun piti tehdä, kun riipi niin vietävästi!

 11. CC-lisenssi ei tosiaankaan voi rajoittaa niitä oikeuksia, jotka laki myöntää kaikille tekijänoikeuden alaisille teksteille (kuten sitaattioikeuden). Sen sijaan CC-lisenssi selkeyttää sitä, mitä ’ylimääräisiä’ oikeuksia kirjoittaja antaa tekstinsä käyttöön. Esimerkiksi sinun käyttämäsi lisenssi antaa normaalin fair-use oikeuksien lisäksi vapaan oikeuden julkaista teoksesi muissa ei-kaupallisissa tarkoituksissa, kunhan sinut mainitaan tekstin kirjoittajaksi ja tekstiä ei muuteta.