Härmän pojat kruununrauroos

Posted: kesäkuu 22, 2006 in Kulttuurin kentällä

Suomalaiset kesätapahtumat ovat siitä hauskoja, että ne voivat yllättää perinteisellä kävelyreitilläkin. Viime sunnuntaina paikallinen Runebergin puisto oli muuttunut suomenruotsalaisten pelimannien pelikentäksi. Nurmikentälle oli pystytetty vanhan ajan soittolava koivuineen kaikkineen ja yleisöä varten tuotu pitkät penkit. Puiston nurkassa kohosi komea kyläkeinu, juuri sellainen, missä miehillä oli ennen vanhaan tapana osoittaa voimansa ja rohkeutensa keinumalla niin kovaa, että keinu pyöri kokonaisen kierroksen ympäri. Nyt moisia temppuja ei katsojille tarjoiltu, liekö syynä ollut esiintyjien keski-ikä, joka näytti olevan reilusti päälle kuudenkymmenen, vai Kuluttajavirasto, joka määräsi toukokuussa Ruotsinpyhtään Tesjoella sijaitsevan kyläkeinun käyttökieltoon liian vaarallisena laitteena.

Vaikka ikä ehkä jarruttikin vauhdinottoa kyläkeinussa, musisointiin vuosien tuoma kokemus toi elämänmakuisen, komean soinnin. Kotiin palattuani päätin jatkaa kansanmusiikin parissa, mutta mieli kaipasi räväkämpää otetta kuin mitä XXXV Spelmansstämman oli puistossa esittänyt. Niinpä kaivoin esiin Lauri Tähkän ja Elonkerjuun parin vuoden takaisin Syntymähäjyt ja siirryin pohjalaisten mukana mannakorven maille pontikkaa tiputtamaan ja pohjalaista sisua seuraamaan: ”Ja kun vävyltä lyötihin käret poikki/ Kirveen varres oli Olafsson/ Vävy silti vielä purra koitti/ Ei tuntenut olevansa avuton.”

Viikon alkupäivät Tähkä tovereineen on saanut mellastaa soittimessani vain päiväsaikaan, sillä olen huomannut saman kuin runoilija Heli Laaksonen, joka tunnustaa tykästyneensä Lauri Tähkän ja Elonkerjuu-yhtyeen kansanmusiikin ja rock-räminän yhdistelmään, vahvaan kieleen ja pohjalaiseen uhoamiseen: ”Olen nii lumoutunu heijä asenteest, ettei ehtool voi lainka heit kuulustel, muute ei pysty yäl vimmaltas nukkuma.” Mutta tänä viikonloppuna taidan päästää härmän pojat kruununrauroost irti suviyötä juhlistamaan. Ja tämän merkinnän myötä poistun viikoksi päätteen äärestä ja toivotan kaikille rattoisaa juhannusta.

kommenttia
 1. merja sanoo:

  ja hei hiiohoo, kaikille vokottimeks jotta Heli Laaksonen samoin kuin Lauri Tähkä ja Elonkorjuu esiintyvät Joutsan Joutopäivillä kahden viikon perästä. Ja ihan näkö- ja kuuloetäisyydellä on yks hyvä taidenäyttelykin….

 2. Viides rooli sanoo:

  Ennätin, Merja, vielä lukea viestisi. Teilläpäin tuo kulttuuritarjonta on näemmä reipasta ja laadukasta. Taidanpa syynäillä kalenteriani sillä silmällä…

 3. Haavetar sanoo:

  Oikein rattoisaa juhannusta Sinullekin ja kiitos kaunis taas vinkistä!

 4. SusuPetal sanoo:

  Levollista ja nautinnollista viikkoa:)

 5. Tui sanoo:

  Hyvää juhannusta ja lomaa (?)!