Yksinäisyyden onni

Posted: kesäkuu 13, 2006 in Kuvataide

Filosofiassa puhutaan moraalisesta tuurista, joka vaikuttaa ihmisen elämään ensihetkistä alkaen. Kukaan ei voi itse valita sukuaan tai synnyinmaataan, vaan geeniperimä, varhaiskasvatus ja ympäristö vaikuttavat oleellisesti siihen, millainen ihmisestä tulee.

Kuvanveistäjä Laila Pullinen on kertonut, miten sairastuminen 14-vuotiaana muutti radikaalisti hänen elämänsä. Taakse jäivät liikunnalliset harrastukset ja orastavat haaveet balettitanssijan urasta. Jouduttuaan kohtalokkaaksi leimatun tuberkuloosin vuoksi kahdesti parantolaan, nuori tyttö haki elämälleen uutta suuntaa maailmankirjallisuudesta, taidehistoriasta ja filosofiasta. Pullinen nimeää kaksi filosofia, Friedrich Nietzschen ja Arthur Schopenhauerin, joiden ajatuksista hän noina yksinäisyyden vuosina rakensi itselleen selviytymisstrategian.

”Tärkeintä on oivaltaa, että yksinäisyys voi olla myös onni. Jos ihminen joutuu syystä tai toisesta erilleen yhteisöstään, hänellä on vielä käytössään ajatuksen siivet, joilla hän voi löytää uusia maailmoja, voimaa ja elämänuskoa, uusia syitä elää. Henkisen olemuksemme avulla voimme ylittää fyysiset rajamme. Kuten Nietzsche sanoo, yksinäisyyden voi kokea erämaana, mutta se voi olla myös henkinen tila, jossa keskittymisen kautta on mahdollista kokea kirkkaus, saada voimaa, löytää ja hyväksyä itsensä. Yksinäisyyttä ei pitäisi nähdä negatiivisena asiana, koska juuri yksin ollessaan ihminen voi etsiä ja löytää vastauksia mieltään askarruttaviin kysymyksiin.”

Mainokset
kommenttia
 1. Maria sanoo:

  Monet taiteilijat ovat kokeneet yksinäisyyttä, tai kokevat eräänlaista kroonista erillisyyden tunnetta muista, kuten Claes Anderssonkin on jossain sanonut.

 2. Miss Foxy sanoo:

  >>Tärkeintä on oivaltaa, että yksinäisyys voi olla myös onni…jne >>

  kyllä, näin voi puhua, kun *yksinäisyys* on jotenkin jo jätetty taakse, ja sitä voi pohdiskella edes jonkinlaisessa seurassa, ei enää täysin yksin

 3. Viides rooli sanoo:

  Minusta on aina mielenkiintoista kuulla ja lukea, keiden ajatuksista ihmiset ovat surun, uupumuksen tai yksinäisyyden hetkinään ammentaneet voimaa. Sanoilla on vahva mahti.