Seikkailijoiden matkassa

Posted: kesäkuu 10, 2006 in Kirjallisuus

”Italia ilman Sisiliaa ei herätä sielussa minkäänlaista kuvaa: vasta täällä on avain kaikkeen. Ilmastoa ei voi kylliksi ylistää; nyt on sadekausi, mutta ei yhtäjaksoinen; tänään jyrisee ukkonen ja salamat lyövät, ja kaikki muuttuu yhdellä iskulla vihreäksi. Pellavalla on jo osaksi varsi nystyröillä, toinen puoli on kukassa vielä. Painanteissa luulee näkevänsä pieniä lampia, niin kauniin sinivihreitä ovat pellavaviljelmät. Ihastuttavia katseen kohteita on lukematon määrä!”

Näin kuvailee tunnelmiaan armon vuonna 1787 Palermoon hetkeksi asettunut Johann Wolfgang von Goethe, jonka Italian matka päiväkirjoineen (Kustannusosakeyhtiö Taide) on matkakirja vailla vertaa. Miten taitavasti saksalainen mestari piirtääkään sanoilla edessään avautuvat maisemat, ihmiset, kulinaariset herkut ja arjen moninaiset ilmiöt. Niitä makustellessa halu kaivaa rinkka esiin yltyy hirvittävällä tavalla, ja jälleen kerran syynään pankkitiliäni, kertaan tulevat työt ja ynnään ylimääräiset eurot. Josko sittenkin nitistäisin tunnollisen minäni, siirtäisin syrjään velvollisuudet ja karkaisin maailmalle?

No, enhän sitä tee, vaan tyynnytän mieleni sohvalla lojuen ja muiden matkakokemuksilla herkutellen. Ulkomaisten konkareiden – Marybeth Bondin, Bruce Chatwinin, Pico Iyerin, Claude Lévi-Straussin, Peter Maylen, Robin Neillandsin ja Paul Therouxin – lisäksi liikun mielelläni suomalaisten seurassa. Mainitsen tässä muutamia itseäni ilahduttaneita reissaajia ja otan vastaan vinkkejä hyvistä matkakertomuksista.

Aloitetaan maailmanympärysmatkalla: Päivi Alasalmen Matkalla paratiisiin (Gummerus) on kielellisesti herkullinen teos, jonka jäljiltä mieli lepattaa vielä pitkään Tansanian safarilla ja ihmissyöjien saarella Malakulan edustalla. Henrik Tikkasen herkkä viiva on vanginnut Ateenan monet kujat ja kirkot, kun hän kiertää kaupunkia kreikkalaissyntyisen kirjailijan Theodor Kallifatidesin kanssa (Minun Ateenani, WSOY). Ja miten paljon vähemmän tietäisinkään Kiinasta, ellen olisi lukenut kirjeenvaihtajana ja tutkijana toimineen Linda Jakobsonin loisteliasta teosta Miljoona totuutta (Kirjayhtymä).

Maija Asunta-Jonstonin tähän mennessä kolmiosainen jatkokertomus – Punapukuisen naisen talo, Onnellisen naisen vuosi, Naiset eivät syö retiisejä (WSOY) – kertoo siitä, miten keski-ikäinen, yksin elävä nainen pärjää unkarilaisessa pikkukylässä. Samalla se on ihastuttava muistutus, ettei koskaan ole liian myöhäistä kokea seikkailuja. Ranskassa minulla on kaksikin miestä seuralaisina: Jukka Mannerkorpi, jonka Ranskalaisia makupaloja (WSOY) on mestarillinen opas makunautintojen äärellä, sekä Kari Kyrönseppä, jonka riemastuttavat kokemukset Provencen syleilyssä (Otava) saavat jälleen kerran harkitsemaan jonkinmoisen mökin vuokraamista Etelä-Euroopasta. Vivi-Ann Sjögrenin Saharan aamut ja illat (Schildts) kehuinkin jo täällä.

Kirjojen lisäksi olen netissä kuljeskellessani löytänyt ilokseni useita maailman eri kolkille muuttaneita tai siellä väliaikaisesti elämäänsä viettäviä suomalaisia, jotka kertovat kokemuksistaan blogeissaan. Rukkasinkin blogilistaani uuteen uskoon ja lisäsin joukkoon Maailmalla-otsakkeen, jonka alle olen kerännyt joukon ennakkoluulottomasti kirjoittavia ulkosuomalaisia ja nykyajan seikkailijoita. Heistä haluan erityisesti mainita Kiinan Venetsiassa, Lijiangissa, vuorotteluvapaataan viettävän Kaija Saarelman sekä Italiassa opintyötään tekevän Jura Jukolan, jonka blogi on todellinen aarrearkku kaikille kulttuurihistoriasta kiinnostuneille.

Mainokset
kommenttia
 1. Tui sanoo:

  Maikki Harjanne: Mazzanon taikaa. Sarjakuvamuotoinen matkakirja, kivaa vaihtelua.

 2. Viides rooli sanoo:

  Sitä en ole edes selaillut. Kiitos, Tui.

 3. Haavetar sanoo:

  Kiitos taas vinkeistä. :)

  Matkoilla kohtaa myös itsensä… – Kyllikki Villan Vanhan rouvan lokikirja.

 4. Viides rooli sanoo:

  Hei Haavetar, Villan kirja on antoisa monella tavalla. Hän myös osoittaa omalla esimerkillään, miten avoin mieli ja luottamus muihin synnyttää uusia ystävyyssuhteita ja avaa ovia koteihin, uusiin kulttuureihin.