Susilauman kintereillä

Posted: kesäkuu 7, 2006 in Kuvataide

Hollantilaisen taiteilijan Vincent van Goghin kerrotaan asettaneen tavoitteekseen maalata niin, että kaikki ihmiset voisivat nähdä kirkkaasti. Mikäli ”kirkkaasti näkeminen” tulkitaan ymmärtämiseksi tai uuden näkökulman löytämiseksi, kuvataiteilijat eivät aina ole tässä tehtävässä onnistuneet. Historia tarjoaa riittämiin esimerkkejä teoksista, jotka ovat herättäneet aikalaisissa vain inhoa ja vihaa, kauhua ja torjuntaa.

Kuvan voima on tehokas, sillä se avaa oven myyttisten mielikuvien varastoon. Nykyajan moderni ihminen ei hevin myönnä uskovansa kuvien taikavoimaan, mutta todellisuudessa emme juurikaan poikkea kivikaudella eläneistä esi-isistämme, jotka ovat dynaamisilla luolamaalauksillaan jättäneet pysyvät jäljet taiteen varhaishistoriaan. Heille kuvat merkitsivät kykyä nähdä toisaalle, ulos tai muistoihin. Kuvien avulla he myös puhuttelivat jumalia ja uskoivat voivansa vaikuttaa elämän ilmiöihin, terveyteen, metsästysonneen. Samaa tekee osa ihmiskunnasta yhä, kuka kirkossa, kuka temppelissä.

Nykytaiteen lähestymistä saattaa vaikeuttaa sen monimuotoisuus. Osa teoksista ei vastaa perinteistä käsitystä kuvataiteesta, raameilla rajatusta maalauksesta, vaan taidetta voivat olla autonosista kootut jättilehmät, yössä loistava lasitalo tai valkoiseksi maalattu metsä. Oma ymmärrykseni ja sietokykyni joutuvat piakkoin testiin Joensuussa, jossa on kesän ajaksi avattu Joen 3. ulottuvuuskuvataidepuisto. Keskustassa taas vaeltelee lauma merkillisiä susia. Myös Harhalogi-blogin tekijät ovat hankkeessa mukana, ja kuvia löytyy täältä. Mikäli aikatauluni antaa myöten, aion katsastaa samalla reissulla myös Juuan Kivikeskuksessa avatun Kaikilla mausteilla -näyttelyn, jossa puhaltavat ITE-taiteen uusimmat tuulet. Ja lopuksi vinkki virtuaaliseen paratiisiin kaikille nykykansantaiteesta kiinnostuneille: sukeltakaa tänne.

Mainokset
kommenttia
  1. merja sanoo:

    ja taas huomasin median mahdin (ja tiedottamisen tärkeyden omassa työssäni). luin tämän päivän hesarista tuosta Joen 3.ulottuvuus -näyttelystä ja halusin sinne HETI.

  2. Viides rooli sanoo:

    Varsinkin valtakunnan päälehden kommenteilla/kritiikeillä on tiettävästi tehokas vaikutus tapahtumien menestykseen tai pahimmassa tapauksessa kuihtumiseen, kuten toisinaan on käynyt teatterin saralla.